Sari la conținut

Ce ingredient trebui să conțină, neapărat, șamponul bărbaților ca să nu chelească

Căderea părului afectează 47% dintre bărbații români, potrivit unui studiu realizat la nivel național de către compania de cercetare de piață GfK România.

În mod surprinzător, 1 din 2 bărbați care se confruntă cu această problemă nu este dispus să cheltuiască bani pentru a o preveni. Mai mult, românii sunt destul de mulțumiți în ceea ce privește aspectul lor fizic – 7 din 10 bărbați consideră că pierderea părului nu le afectează viața socială.

Rezultatele cercetării arată că bărbații români cred că stresul este principala cauză a căderii părului. În același timp, ei consideră locul de muncă și condițiile economice generale ca fiind principalele generatoare de stres.

Cei mai stresați sunt bărbații căsătoriți, 47% dintre ei afirmând că sunt stresați destul de des sau în majoritatea timpului. De asemenea, 1 din 5 bărbați căsătoriți se confruntă cu probleme serioase legate de căderea părului sau este aproape chel.

Bărbații din București sunt mai stresați decât cei din alte orașe

Peste 55% dintre bărbații bucureșteni s-au confruntat cu probleme legate de căderea părului și sunt mai îngrijorați de acest aspect decât cei din celelalte orașe mari din România. Peste jumătate dintre cei care locuiesc în Capitală admit că au fost expuși unor niveluri ridicate de stres.

Căderea părului a generat diverse mituri în cultura populară

Cauzele căderii părului au fost, de-a lungul timpului, puțin cunoscute de către mulți bărbați. Acest lucru a dat naștere unor credințe populare încă răspândite printre bărbații români. Astfel, 44% dintre respondenți cred că purtatul pălăriilor prea des poate duce la căderea părului, în timp ce doar 32% dintre ei consideră că acest lucru poate fi generat de cauze genetice.

“Pierderea părului din cauze ereditare, în rândul bărbaților, cunoscută sub denumirea de alopecie androgenetică, este cea mai răspândită. La baza ei stă efectul dihidrotestosteronului (DHT) asupra foliculilor de păr predispuși genetic. În timp ce alopecia androgenetică se manifestă absolut la fel în rândul tuturor indivizilor, acest proces poate fi însă influențat, în diverse condiții, de către alți factori care pot duce mai devreme și mai rapid la căderea părului. Factori precum stresul, pierderea în greutate, medicația (steroizi anabolici), deficiența de vitamina D nu ar trebui subestimați”, a explicat doctorul Adolf Klenk, om de știință care conduce Dr. Wolff Research în Bielefeld (Germania).

Cafeina previne căderea părului

Cafeina este binecunoscută în lumea științifică, ea fiind ingredient activ în procesul de combatere a căderii părului. “Datorită cafeinei, rădăcinile firelor de păr primesc energia necesară pentru a asigura creșterea acestora”, a mai explicat Dr. Adolf Klenk.

Cu toate acestea, studiul arată că peste 50% dintre respondenți consideră cafeina ca fiind în principal o sursă de energie suplimentară pentru organism pe parcursul zilei, în timp ce doar 7% au auzit că ea poate avea un rol și în stimularea celulelor.

“Utilizarea șamponului pe bază de cafeină, încă de la o vârstă tânără, va contribui la păstrarea rădăcinilor firelor de păr în stare activă. Este deci vital să acționăm imediat ce observăm și cel mai mic semn de cădere a părului sau dacă suntem predispuși genetic la acest lucru. În același timp, un lucru este foarte important: cafeina nu ajută la creșterea firelor de păr noi pe un scalp chel”, a adăugat Dr. Adolf Klenk.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel