Sari la conținut

Ce indică pofta de piper? Ce boli se pot ascunde în spatele acestei nevoi picante

piper
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce este bun piperul pentru sănătate

Ce indică pofta de piper? Ce boli se pot ascunde în spatele acestei nevoi picante.

Supranumit și „regele condimentelor”, piperul este considerat unul dintre cele mai sănătoase mirodenii.

Potrivit specialiștilor, pofta de piper ar putea indica o nevoie fiziologică rezultată în urma unei deficienţe de nutrienţi care se găsesc în acest condiment, sau de nutrienţi pe care piperul îi face mai uşor de absorbit.

Oamenii de știință nu exclud, însă nici asocierile psihologice sau amintirile legate de o anumită aromă care pot declanşa poftă.

Ce indică pofta de piper

Pofta de piper poate fi vorba despre un deficit nutriţional sau de o asociere la nivel psihologic a unui eveniment cu ingerarea condimentului respectiv. Potrivit feminis.ro, dacă ţi-e poftă de sare, probabil ai nevoie de sodiu, calciu sau alte minerale pe care organismul le poate primi când consumi ceva sărat.

În general, vorbind, pofta de ceva picant poate sugera un soi de dependenţă, întrucât acestea creează un sentiment plăcut, acompaniat de bătăi rapide ale inimii, respiraţie accelerată şi transpiraţie.

Pe de altă parte, medicina chinezească ne spune ca pofta de condimente iuți (ardei iute, piper, hrean) este un semn al afecțiunilor pulmonare.

Fenomenul se explică prin deficitul de oxigen din țesuturi indus de reducerea capacității funcționale a plămânilor bolnavi. Condimentele iuți activează circulația sanguină și, în consecință, aportul de oxigen.

Poate fi vorba și de insuficiență cardiacă sau ischemică cerebrală, pentru a căror ameliorare organismul cere asemenea produse.

Beneficiile piperului

Piperul este bogat în fier şi vitamina K, având un efect antioxidant şi antibacterial. În plus, piperina, substanţa activă din piper stimulează enzimele digestive şi astfel face ca mulţi dintre nutrienţii din alimente să fie mai accesibili şi mai uşor de absorbit în organism.

De asemenea, piperina îmbunătăţeşte funcţiile creierului şi poate ajuta organismul să contracareze efectele nocive ale unor substanţe precum cadmiul.

  • Omoară paraziţii intestinali

Cunoscut ca un antibiotic şi un antiparazitar intestinal, piperul reduce fermentaţia în stomac. Ca şi detoxificant se foloseşte pentru că măreşte producţia de urină, precum şi calibrul vaselor capilare de la suprafaţa pielii, facilitând transpiraţia. Una dintre reţetele indicate în aceste afecţiuni constă în adăugarea a două vârfuri de cuţit cu piper negru într-o cană cu ceai fierbinte de busuioc, mentă sau cimbrişor.

  • Alungă durerile de gât

Ceaiul din pudră de boabe de piper negru desfundă nasul şi răspândeşte o căldură plăcută în corp.

Contra durerilor de gât se recomandă reţeta următoare: în 250 ml apă fiartă se lasă la infuzat 20 de boabe de piper măcinate şi doi căţei de usturoi. Lichidul se îndulceşte cu miere şi se bea de trei ori pe zi.

  • Arde grăsimile

Piperul arde grăsimile foarte repede și scade pofta de mâncare. Deci, persoanele care vor să slăbească pot apela la ajutorul acestui condiment. De asemenea, piperul este un bun aliment pentru persoanele care au tulburări digestive.

  • Combate pietrele la rinichi

Pentru ca leacul cu boabe de piper să fie eficient în combaterea pietrelor la rinichi, acestea se iau împreună cu stafide, ce ajută la absorbţia substanţelor benefice.

Se iau stafide mari şi se umplu fiecare cu câte o boabă de piper. În prima zi se mestecă bine şi se înghite o singură boabă, a doua zi se iau două boabe şi aşa mai departe, până la a zecea zi, când se iau zece boabe. Apoi, consumul scade pe parcursul altor zece zile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel