Din cuprinsul articolului
Ce indică deficitul de Vitamina F? Medic: Distruge sănătatea creierului și a inimii
Vitamina F este o combinație din două acizi grași esențiali, acidul alfa-linoleic (ALA) și acidul linoleic (LA). Cele două tipuri de acizi sunt esențiali pentru buna funcționare a organismului, inclusiv în privința sănătății creierului și a inimii.
Vitamina F, funcții cheie în organism. Cele două tipuri de grăsimi care compun vitamina F – ALA și LA – sunt clasificate ca acizi grași esențiali, ceea ce înseamnă că sunt necesare pentru sănătate.
Grăsimi ce ajută la reglarea tensiunii arteriale
Acidul alfa-linoleic (ALA) și acidul linoleic (LA) joacă roluri importante în organism:
- Servesc ca sursă de calorii. Ca grăsimi, ALA și LA furnizează 9 calorii pe gram;
- Asigură structura celulară. ALA, LA și alte grăsimi asigură structura și flexibilitatea tuturor celulelor din corp, ca o componentă majoră a stratului lor exterior;
- ALA joacă un rol important în creșterea normală, vederea și dezvoltarea creierului;
- Organismul transformă ALA și LA în alte grăsimi necesare pentru sănătate;
- Ajută la producerea de compuși de semnalizare. ALA și LA sunt folosite pentru a produce compuși de semnalizare care ajută la reglarea tensiunii arteriale, a coagulării sângelui, a răspunsurilor sistemului imunitar și a altor funcții majore ale organismului, notează Healthline.
Deși deficitul de vitamina F este unul rar, simptomatologia acestui cuprinde: pielea uscată, căderea părului, vinderea greoaie a rănilor, creștere slabă la copii, răni și cruste la nivelul pielii, probleme neuronale, probleme cu vederea.
Beneficii pentru sănătate
Grăsimile compun vitamina F pot oferi beneficii unice pentru sănătate, împreună cu alte componente din acizi grași Omega 3. Acidul linoleic oferă beneficii când consumat cu moderație, mai ales când folosit în locul grăsimilor saturate.
Printre beneficii se numără:
- Reducerea riscului de boli de inimă;
- Reducerea riscului de diabet de tip 2;
- Îmbunătățește controlul nivelului de zahăr din sânge.
Consumul de alimente bogate în acizi grași Omega 6 reduc cu 70% rata mortalității.
De menționat că dietele occidentale, pline în grăsimi, zahăr și sare, au un raport de 15 la 1, și chiar 17 la 1. În cazul celor două tipuri de acizi grași ce formează vitamina F, recomandările Institutului de Medicină sugerează ca adulții să consume 1,1-1,6 grame de acid alfa-linoleic și 11-16 grame de acid linoleic pe zi.