Vacanța sau când îți este lumea mai dragă și vrei să te bucuri de zilele libere, copilul are un episod diareic. De aceea, nu ar trebui să pleci în concediul cu copiii fără să ai la tine o trusă de prim ajutor.
Momentele imprevizibile alături de copil sunt nenumărate. Medicii spun că episoadele diareice sunt cea mai des întâlnită problemă medicală din timpul unei vacanțe.
Diareea călătorului este o afecțiune digestivă care apare ca manifestare în timpul călătoriilor. Aceasta este întâlnită și la adulți și principalii vinovați pentru apariția ei sunt apa contaminată sau alimentația. Scaunele moi, apoase și crampele abdominale sunt principalele manifestări ale acestei afecțiuni digestive.
Aceste episoade au un debut brusc. Așa cum am spus diferiți agenți patogeni din mâncare stau la baza declanșării acestei afecțiuni. Însă, printre cauze se regăsesc și igiena precară, gastroenterita sau anumite imunodeficiențe. De cele mai multe ori, un agent infecțios este cauza acestor manifestări digestive din timpul călătoriilor. Escherichia coli este bacteria care reprezintă cea mai frecventă cauză a diareei călătorului. Uneori, mai ales în cazul adulților cauza poate să fie stresul legat de călătorie.
Principalele semne și simptome sunt:
- diareea bruscă,
- senzația de greață,
- starea generală de rău,
- urina este închisă la culoare,
- crampe abdominale
Reține! Întotdeauna când cel mic are diaree, cel mai important aspect este hidratarea acestuia. De aceea, nu este indicat să pleci în vacanță fără săruri de rehidratare orală. Bineînțeles, important este ca cel mic să fie văzut de un medic pediatru pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului, fie prin coprocultură, fie cu ajutorul analizelor de sânge. Și un regim alimentar stric pentru 2-3 zile este bun, chiar dacă îți strică dispoziția pentru vacanță. Persoana afectată de diareea călătorului ar trebui să consume pâine veche, covrigei, mere coapte și banane. Totodată, înainte de a pleca în concediu vorbește cu medicul de familie dar și cu cel pediatru. Aceștia îți pot explica ce antibiotic poți lua cu tine preventiv. Sunt cazuri în care o formă agresivă de diaree, mai ales la adult, are nevoie de medicație ca să treacă.