Din cuprinsul articolului
Multe persoane se tem de spitalizare și, astfel, lasă boala să evolueze într-o formă periculoasă. În formele avansate, tratamentele nu mai sunt la fel de eficiente și medicii recomandă administrarea acestora în primele zile de la debutul bolii.
Românii care au un test pozitiv se pot îndrepta spre centrele de evaluare ambulatorie. Aici pot primi tratament și, în funcție de formă, îngrijire medicală de specialitate.
Centrele funcționează în regim de internare pentru o zi.
România este la un pas să depășească 20 de mii de cazuri noi de COVID în 24 de ore. Ieri au fost anunțate peste 19.600. De asemenea, s-au raportat alte 49 de decese asociate, de peste 10 ori mai puține însă față de câte erau în vârful celui de-al patrulea val al pandemiei.
În spitale sunt internate circa 5.400 de persoane infectate, dintre care 564 la terapie intensivă. În cel mai sumbru scenariu luat în considerare de autorități, în primele două săptămâni din februarie s-ar putea înregistra și peste 70 de mii de cazuri noi zilnic. Între timp sunt de mare ajutor noile centre ambulatorii de evaluare – afirmă responsabili din sănătate.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, spune că din cele 230 de centre de evaluare COVID-19, existente la nivelul țării, 173 sunt funcționale în acest moment. Alexandru Rafila a explicat că, după ce a fost testat la medicul de familie, un pacient confirmat cu COVID-19 se poate îndrepta către unul dintre aceste centre ambulatorii de evaluare.
„Dacă un pacient necesită tratament antiviral, primește tratamentul antiviral în acest centru. Dacă pacientul are o formă de boală care necesită oxigen, atunci este îndrumat imediat la spital. Care este scopul acestor centre? Apropierea față de domiciliul cetățenilor, facilitatea accesului la servicii medicale, scăderea presiunii pe spitale și pe camerele de gardă și să găsim soluția încât să trecem peste acest val pandemic cu mult mai puține victime decât în trecut”, a explicat medicul Alexandru Rafila, potrivit RRA.
Totodată, Alexandru Rafila declară că aproximativ 30% dintre paturile de terapie intensivă alocate pacienților cu COVID-19 sunt ocupate, iar creșterea numărului de decese asociate infecției cu SARS-CoV-2 este „una modestă”. Ministrul sănătății a mai declarat că în primele două săptămâni din luna februarie, în cel mai sumbru scenariu, am putea înregistra între 19 și 70.000 de cazuri noi de îmbolnăviri cu SARS-CoV 2, zilnic.
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…
Prof. Dr. Vlad Ciurea, unul dintre cei mai renumiți neurochirurgi din România, explică cum funcționează…
Dimineți reci și temperaturi sub zero grade, dar apoi... Vezi prognoza meteo pentru următoarele două…