Înțepăturile insectelor în sezonul cald sunt frecvente, de aceea este bine să știm cum să reacționăm în cazurile acestea, deoarece se poate instala panica foarte repede, mai ales dacă victima este un copil.
Măsurile de prim ajutor sunt importante, iar în unele cazuri pot salva viața. Crucială este reacția victimei la veninul insectei.
Majoritatea nu are probleme și își poate trata înțepătura fără ajutor medical de specialitate. Însă reacțiile severe au nevoie de asistență medicală urgentă!
Reacțiile alergice apar în cel mult 10 minute de la înțepătură. Printre reacții se numără: dureri de cap sau în piept, febră, umflarea feței, a limbii, buzelor sau a corpului, dificultăți de respirație, leșin. În astfel de situații este necesară intervenția de urgență a medicului.
De aceea, alergicii trebuie cunoscuți, iar în cazul în care o persoană alergică a fost înțepată, este esențial apelul de urgență la 112.
Înțepătura dă o reacție locală de durere, înroșire și umflare. Dacă sesizați umflături și în alte zone, adresați-vă medicului.
Dacă victima este alergică, cei din jur trebuie să reacționeze rapid! În primul rând, anunță 112 și oferă date cât mai precise: înțepătură, locație, reacții.
Apoi verifică felul în care respiră victima, se asigură că nu îi obturează nimic respirația, iar dacă aceasta nu mai respiră, începe masajul cardiorespirator până la venirea ambulanței.
Se scot bijuteriile de pe corpul victimei care pot obtura circulația venoasă mai ales dacă pielea victimei începe să se umfle.
Intervenția de urgență este esențială, în cazul alergiilor grave lipsa ajutorului medical specializat poate fi fatală!
Cei fără alergii încearcă să scoată ușor acul din piele, cu calm și delicatețe, se pot ajuta de un card sau de o pensetă. Nu se stoarce! Zona afectată se spală apoi, se dezinfecteazăși se pune gheață pentru dezumflare și ameliorarea durerii.
Dacă este necesar, se aplică pentru mâncărimi un unguent cu hidrocortizon 1% sau se utilizează un spray calmant pentru înțepături.
Pentru a ne feri de asemenea situații nedorite, în natură când ieșim este recomandat să avem mâneci lungi și panataloni lungi, din materiale naturale, să ne aplicăm repelente, să nu ne parfumăm, să nu ne luăm produse dulci după noi, să nu ținem produsele alimentare expuse, ci ambalate, pentru a evita degajarea mirosurilor, un element atrăgător pentru albine și viespi.
Dacă le vedem, să nu gesticulăm, să nu le agresăm, cel mai bine este să rămâi nemișcat. Și să avem mare grijă în zonele cu flori. Dacă mergem într-o astfel de zonă, e nevoie de și mai multă precauție.