Din cuprinsul articolului
Ce faci când afli că ai cancer? Profesorul Vlad Ciurea spune că nu trebuie să ne speriem, căci obținerea diagnosticului rapid și a unui tratament pot face ca persoana să se bucure de calitate vieții în continuare.
„Nu trebuie să ne speriem. La primele simptome care apar, parcă tata nu mai e perfect, parcă nu mai vorbește bine, parcă a mers într-o parte, nu e nimic grav, luați-l de mână, faceți un RMN. Dacă apare o formațiune tumorală, se face tot posibilul pentru o formulă de tratament”, a spus Vlad Ciurea, medic neurochirurg și director științific la Spitalul Clinic SANADOR.
„Obținerea unui diagnostic rapid și a unui tratament face ca persoana respectivă să câștige calitatea vieții și să poate funcționa mai departe. Avem rezultate foarte bune!”, a subliniat Vlad Ciurea pentru DCnews.
De ce se tratează românii în străinătate
Profesorul Vlad Ciurea a explicat de ce aleg românii să se trateze în străinătate și cât de importantă este aparatura de ultimă generație.
„Știți cum este? Se face un fel de șir indian. Dacă primul caz este rezolvat bine, tot șirul vine în continuare și atunci acești pacienți care poate că acum zece ani nu cunoșteau centrul medical Sanador și nu cunoșteau valoarea tehnologiei și a doctorilor, și a echipelor care sunt la acest nivel, nu puteau să asimileze dacă este comparativ mai bun sau măcar la fel ca în străinătate.
Două lucruri au crescut. În primul rând a crescut întregul proces de dotare medicală, de inteligență a spitalului Sanador, de nume, personalități medicale care sunt aici și își desfășoară activitatea și, desigur, tehnologia, aparatura. Este foarte important să ai aparatură de ultimă generație ca să o poți compara exact cu aparatura din spitalele din Turcia sau din vestul Europei care, într-adevăr, sunt la un nivel deosebit. Având cele două, și rezultatele sunt comparabile.”, a răspuns Vlad Ciurea pentru DcNews.
Tehnologia din domeniul RMN
„Aici, de exemplu, RMN are 3 Tesla, în Austria am văzut 1,5 Tesla, în Turcia la fel, adică nu sunt doar mai performante, sunt de două ori mai performante.”, a intervenit Val Vâlcu, jurnalist DCnews.
„Depinde de structură. Trebuie să recunosc, suntem un spital privat, dar trebuie ca acest spital privat să fie în frunte pentru că nu are voie să mai dea pasul înapoi, numai cu pasul înainte, deci tehnologia care apare nouă în domeniul RMN-ului și facilitățile RMN-ului prin Tesla pe care le avem trebuie folosite în totalitate.
De aceea aceste aparate pe care le avem… Acum am deschis al doilea 3 Tesla, tocmai pentru a folosi pacienților o imagistică cât mai bună și un rezultat cât mai bun, să intrăm în organism și să obținem cât mai multe informații.
RMN-ul, știm cu toții, este o investigație extrem de importantă și cu multe informații, dar, pe de altă parte, este non-invazivă, deci organismul nu este iradiat.
Se pot face RMN-uri și de două ori pe zi. Acum, în neurochirurgie, perspectiva noastră este primul RMN neoperator – întotdeauna cu neo-navigație, cu tot felul de facilități, în care intrăm și cu frecvențele necesare și pentru hipofiză, și pentru epilepsie, după operație să facem imediat un RMN ca să evaluăm exact ce s-a făcut și să-i spunem pacientului: „Asta am făcut, asta e realitatea, poftiți RMN-ul, radiologul nostru a constatat, uitați ce am putut realiza”.”, a explicat Vlad Ciurea.