Relaxările în natură vin la pachet cu înțepături ale insectelor. Iubitorii de natură se confruntă mereu cu aceste probleme. Cum evităm insectele PERICULOASE când ieșim la iarbă verde. Soluții imediate pentru a îndepărta căpușele. Sunt periculoase atât pentru om, cât și pentru animale!
Comparativ cu anul 2017 a crescut cu 20% numarul clientilor in cautare de solutii de preventie pentru muscaturile de capusa sau vipera.
“In ultimii ani am observat o crestere a numarului de clienti in cautare de variante de preventie in cazul muscaturilor de capusa, insecte si, nu in ultimul rand a celor de sarpe. De asemenea, in 2018, comparativ cu 2017 constatam o crestere cu 20% a cererilor venite din zona clientilor care iubesc drumetiile, dar si a celor care isi petrec timpul in parcurile din zona urbana, clienti care inca din luna aprilie au inceput sa se documenteze cu privire la riscul de muscaturi asociate insectelor si serpilor”, spune specialist Dumitrita Luncanu.
Avand in vedere ca urmeaza perioada de vara, iata cateva sfaturi cum să recunoști simpotomele și să tratezi diferitele tipuri de mușcături de insecte, păianjeni sau șerpi.
Înțepături de insecte
Aproape fiecare dintre noi a fost înțepat măcar odată de o insectă. Fie ca a fost un țânțar, o albină sau viespe, furnici sau alți „gândăcei” reacția corpului este una moderată. De obicei simptomele sunt:
Intensitatea reacțiilor poate varia de la persoană la persoană dar și în funcție de insectă. Cele mai comune reacții alergice severe apar la înțepăturile de albine/viespi și se pot manifesta astfel:
În caz de reacții alergice severe la scurt timp după înțepătură suportul medical specializat este necesar. Aceste simptome pot pune în pericol viața dacă nu sunt tratate la timp. Este important să fie contactat numarul de urgență 112 sau o-SALVAMONT (0725.826.668).
În cazul unei reacții normale pentru calmarea zonei se poate interveni astfel:
Mușcătura de păianjen
Majoritatea mușcăturilor de păianjen sunt inofensive. La scurt timp după mușcătură chiar și la o zi distanță pot apărea reacții similare cu cele ale înțepăturilor de insecte:
Primul ajutor în caz de mușcătură de păianjen implică aceeiași pași ca în cazul înțepăturilor de insecte:
În cazul unei reacții alergice severe se recomandă tratament de specialitate și suport medical.
Căpușele și îndepărtarea lor
Căpușele sunt mici arahnide similare păinjenilor care prin mușcătura se agață de piele și se hrănesc cu sânge. Ele pot fi „înfricoșătoare” datorită bolii Lyme (infecție cu bacteria Borrelia burgdorferi) pe care o pot transmite.
Cum te poți proteja de mușcături:
Mușcătura de căpușă nu este dureroasă astfel că este posibil să nu sesizezi noul „pasager”. Odată ajuns acasă este recomandată o inspecție a corpului și a echipamentului. Căpușele preferă țesuturile moi astfel că poți acorda atenție axilei, zonei inghinale, spatele genunchiului sau a urechilor.
Îndepărtarea căpușelor este foarte importantă. Cu cât mai repede este îndepărtată cu atât scade riscul de apariție a unei reacții inflamatorii. Poți merge la cel mai apropiat spital sau poți încerca singur îndepărtarea ei:
NU se recomandă:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…