Ce face microbiota cu fructoza care ajunge în intestin? Cum se generează intoleranța?

Intoleranța la fructoză apare atunci când organismul nostru este incapabil să absoarbă, sau doar parțial absoarbe, fructoza, o substanță care se găsește într-o măsură mai mare sau mai mică în majoritatea fructelor și legumelor.

Această intoleranță provoacă simptome precum gaze, durere, balonare și chiar greață și vărsături, simptome care sunt produse prin interacțiunea acestui zahăr simplu cu microbiota intestinului nostru gros.

Intoleranță ereditară sau malabsorbție?

Înainte de a vorbi despre intoleranța la fructoză și relația acesteia cu microbiota intestinală, trebuie să diferențiem intoleranța ereditară la fructoză de malabsorbție, ale cărei origini sunt foarte diferite.

Intoleranță ereditară la fructoză (HFI). Este o boală în care enzima Aldolaza b, care se descompune și metabolizează fructoza în ficat, intestin și rinichi, nu funcționează corespunzător din cauza unei probleme genetice, care se moștenește de la părinți la copii.

Afectează una din 20.000 de oameni și este considerată o boală rară. Având în vedere natura sa genetică, apare imediat ce bebelușul începe să mănânce fructe și legume și rămâne toată viața.

Simptomele sunt greață, vărsături, transpirații, letargie, insuficiență hepatică acută, hipoglicemie etc. Este o afectiune grava care poate compromite cresterea si dezvoltarea copilului daca nu este depistata devreme. Se tratează numai cu dietă.

Malabsorbție de fructoză. Afectează mult mai mulți oameni, deoarece se estimează că între 30 și 40% dintre oameni au o malabsorbție a fructozei într-o anumită măsură.

Este o afecțiune mult mai puțin gravă decât HFI, întrucât această malabsorbție apare doar la nivel intestinal, astfel încât majoritatea simptomelor sunt și numai intestinale: gaze, dureri abdominale, diaree, constipație…

Această malabsorbție apare deoarece proteina responsabilă de transportul acestei fructoze (GLUT-5) nu funcționează așa cum ar trebui sau există un deficit. Acest lucru face ca fructoza să fie doar parțial absorbită.

Acest deficit de GLUT-5 se poate datora diverselor cauze, de la boli inflamatorii intestinale, boli autoimune, la un dezechilibru în microbiota sau chiar stres…

Această malabsorbție poate fi reversibilă sau nu și poate fi diagnosticată în orice moment al vieții. Persoanele cu malabsorbție tolerează mai multă fructoză decât persoanele cu HFI, iar cantitatea variază de la persoană la persoană.

Relația dintre malabsorbția fructozei și microbiota intestinală

Relația dintre microbiota intestinală și malabsorbția anumitor substanțe este bidirecțională, adică modificările microbiotei afectează absorbția anumitor nutrienți și invers, motiv pentru care este obișnuit ca aceeași persoană să aibă mai mult de o intoleranță sau malabsorbție.

Printre funcțiile microbiotei intestinale se numără și cea de a menține mucoasa intestinală sănătoasă, care este bariera care se ocupă de a permite sau de a transporta anumite substanțe (cum ar fi nutrienții) în fluxul sanguin și de a preveni intrarea altora care ne pot dăuna.

O disbioză -dezechilibru în microbiota intestinală- poate provoca o funcționare defectuoasă a acestei mucoase, cum ar fi, de exemplu, un deficit de GLUT5.

Acest deficit va face ca fructoza să nu fie absorbită așa cum ar trebui. Fructoza neabsorbită în intestinul subțire ajunge în intestinul gros.

Acolo interacționează cu microbiota intestinală, o descompune și o fermentează formând apă, gaze și acizi, de unde simptome precum flatulență, dureri abdominale, balonare, diaree.

După cum afirmă nutriționistul și expertul în microbiotă Mariana Aróstegui în cartea „Ai grijă de bacteriile tale preistorice”, „dacă nu absorbim bine alimentele, acestea vor călători prin spațiul intestinal, unde vor fi fermentate de microbiotă, ceea ce va avea ca rezultat simptome digestive și dezechilibru microbian și disbioză, așa cum se întâmplă cu malabsorbția fructozei sau a sorbitolului.

Dezechilibrele microbiene generează probleme de absorbție mai mari

Este un cerc vicios, deoarece dezechilibrele microbiene generează probleme de absorbție mai mari.” Această malabsorbție poate apărea, după cum afirmă María, „din cauza modificărilor peretelui digestiv ca urmare a bolii celiace sau ca urmare a dezechilibrului microbian și a prezenței infecțiilor”.

Asta înseamnă că luând probioticele potrivite sau schimbându-ne dieta ne putem „vindeca” sau îmbunătăți malabsorbția fructozei?

Dacă în spate nu există patologii imune sau inflamatorii, poate fi, dar, pentru aceasta, trebuie mai întâi să cunoaștem cauza acestei malabsorbții.

Cu unele modificări temporare în alimentație -cum ar fi efectuarea dietei FODMAP- și luarea probioticelor adecvate, e posibil să ne putem îmbunătăți malabsorbția, dar acest lucru ar trebui făcut întotdeauna sub strictă prescripție și supraveghere a unui medic.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

10 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

40 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: