Din cuprinsul articolului
Ce face ca testele PCR și antigen să aibă uneori rezultate diferite vom încerca să răspundem în cele ce urmează. Testele COVID-19 sunt mai solicitate ca niciodată, iar noile date despre varianta Omicron pot face ca alegerea și utilizarea diferitelor tipuri de teste să fie și mai greu de făcut. Toată lumea vrea să știe cât de exacte sunt aceste teste și când ar trebui făcute.
Testele moleculare pentru COVID-19, cunoscute sub numele de teste PCR, sunt considerate aproape unanim cele mai eficiente pentru depistarea celor mai multe infecții cauzate de SARS-CoV-2. Prin comparație, testele antigen sau de „flux lateral”, care pot fi făcute acasă și aduc rezultate mai rapide, sunt considerate mai puțin exacte decât PCR.
O analiză din 2021 a estimat că testele rapide antigen ar putea detecta în medie doar 75% din cazurile pe care testele PCR le pot identifica, testele de antigen având cele mai bune rezultate însă la persoanele simptomatice, în prima săptămână a bolii, scrie CBSNews.
Majoritatea laboratoarelor obțin rezultatele testelor COVID-19 printr-un proces de testare moleculară, care a fost folosit ani la rând pentru a diagnostica diferite boli. Secrețiile recoltate de la pacient trec prin mai multe etape, prin care secvențele de ARN se separă, se amplifică și se transcriu în secvențe de ADN, care se multiplică pentru a putea fi detectate ulterior. Există însă numeroși factori care pot afecta probabilitatea ca un test să detecteze, cu exactitate sau nu, o infecție.
„Testul PCR caută acel material genetic în interiorul virusului și nu trebuie să ai o încărcătură virală uriașă pentru ca acesta să fie identificat, ceea ce înseamnă că funcționează extrem de bine în varii circumstanțe pentru a include persoane asimptomatice, precum și simptomatice”, explică dr. Emily Volk, președintele Colegiului Patologilor Americani.
Practic, subliniază ea, testele PCR sunt de departe cele mai bune și pe care majoritatea spitalelor le folosesc pentru a identifica pacienții cu COVID-19, pentru că indică virusul, chiar dacă acesta se găsește în concentrații scăzute.
Testele cu antigen sunt o alternativă populară, de făcut acasă, la testele moleculare. Aceste teste bazate pe detecția de antigen identifică prezența proteinelor coronavirusului (antigene virale) în probe de secreție nasofaringiană. Similar cu un test de sarcină, banda pe care ajung secrețiile naso-faringiene se colorează dacă detectează antigen viral.
S-a constatat că doar o mică parte dintre kiturile de testare moleculară utilizate de laboratoare nu reușesc să detecteze cazurile de COVID-19 cauzate de Omicron, potrivit FDA, și asta din cauza mutațiilor care eludează țintele alese de dezvoltatorii acelor teste.
Deoarece testele cu antigen vizează în general o parte a virusului numită nucleocapsid, care a înregistrat mai puține mutații în Omicron, producătorii de teste și autoritățile sanitare spun că testele cu antigen ar trebui să funcționeze în continuare pentru a detecta multe cazuri cauzate de noua variantă.
Cercetătorii au descoperit că, în studiile în eprubetă, unele teste antigen fără prescripție medicală au putut detecta varianta Omicron doar la concentrații mai mari decât erau necesare pentru a detecta Delta.
O altă întrebare care așteaptă răspuns este legată de rezultate diferite la teste diferite. În timp ce testele PCR pot fi extrem de eficiente în detectarea infecțiilor, autoritățile sanitare avertizează că oamenii pot continua să aibă rezultate pozitive ale testelor PCR, ”chiar și după săptămâni sau chiar luni după ce și-au revenit în urma bolii”.
În schimb, în timp ce testele antigen ar putea să nu fie la fel de exacte ca cele PCR, cercetările cu variante anterioare ale virusului, descoperite folosind teste antigen două zile la rând, ar putea identifica în mod fiabil multe cazuri de virus atunci când oamenii au o cantitate virală mai mare.
Au apărut și o serie de informații contradictorii care sugerează că secrețiile recoltate din gât, pe lângă nas, așa cum cer unele teste antigen din Regatul Unit, ar putea îmbunătăți șansele de a detecta un caz de infectare cu Omicron. Unele studii timpurii sugerează, de asemenea, că probele colectate din salivă ar putea fi capabile să identifice mai devreme cazurile de Omicron.
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…