Ce este Vitamina D. Cât de eficientă este și când ar trebui luată

Ce este Vitamina D. Cât de eficientă este și când ar trebui luată. Numită și„vitamina soarelui”, vitamina D, pe care corpul nostru o produce atunci când suntem expuși la lumina soarelui, este esențială pentru sănătate.  Este vitală pentru oase și dinți sănătoși, reglarea inflamației, sprijinirea sistemului imunitar.

 

Un nou raport, prezentat la conferința ”Scientific Sessions” 2023 a Asociației Americane a Inimii, sugerează că aportul alimentar recomandat de vitamina D, în SUA, ar putea fi prea scăzut pentru a atinge nivelurile optime, în special pentru cei cu probleme cardiace, scrie New York Post.

Cercetătorii de la Intermountain Health, o rețea de asistență medicală din vestul SUA, au inițat un studiu pentru a analiza acest subiect.

Studiul lor include 632 de participanți care au suferit un atac de cord sau alt tip de problemă cardiovasculară. Un grup de participanți a primit îngrijire standard, în timp ce al doilea a primit suplimente de vitamina D, pentru a ajunge la un aport de 40 de nanograme de vitamina D pe mililitru (ng/mL).

 

Majoritatea oamenilor avea nevoie de niveluri semnificative de suplimente de vitamina D

 

Rezultatele preliminare au arătat că majoritatea oamenilor avea nevoie de niveluri semnificative de suplimente de vitamina D pentru a atinge acel nivel.

De fapt, 51% dintre participanți au avut nevoie de 5.000 până la 8.000 de UI – de 10 ori mai mai mult decât doza actuală de 600 UI pentru majoritatea oamenilor. 4,6% dintre participanți au avut nevoie de 10.000 UI sau mai mult pentru a atinge nivelurile optime de vitamina D.

Studiile anterioare au descoperit o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și un risc crescut de atac de cord sau accident vascular cerebral. „Motivele din spatele acestei asocieri nu sunt clare”, a declarat Dr. Cheng-Han Chen, medic cardiolog care nu a fost implicat în studiu Unii experți cred că „receptorii de vitamina D din celulele sistemului vascular sunt implicați în inflamarea vaselor de sânge, care ar putea, la rândul lor, să ducă la apariția bolilor de inimă”, a adăugat Chen.

 

Ce este vitamina D

Vitamina D este o vitamina esențială pe care corpul o produce atunci cand pielea este expusă la razele ultraviolete ale luminii soarelui. Se poate găsi și în unele alimente și în suplimente.

Cercetările au descoperit că vitamina D joacă un rol important în sistemul imunitar și poate reduce riscul de boli autoimune precum diabetul, astmul și artrita reumatoidă.

De asemenea, este esențială pentru mineralizarea oaselor, procesul de pe tot parcursul vieții prin care mineralele – în special calciul și fosforul – se adaugă țesutului osos pentru a-l ajuta să se întărească și să crească.

 

Recomandările actuale pentru aportul de vitamina D sunt următoarele:

  • Sugari până la 12 luni: 400 UI
  • Copii și adulți între 1 și 70 de ani: 600 UI
  • Adulți peste 70 de ani: 800 UI
  • Femei însărcinate sau care alăptează: 600 UI

 

Un aport zilnic de 2.000 unități de vitamina D, asociat cu risc redus de cancer

 

Specialiștii au descoperit că un aport zilnic de 2.000 unități de vitamina D a fost asociat cu un risc redus cu 17% de a face cancer. Un studiu al comunității medicale din Cehia indică faptul că vitamina D este vitală pentru copiii și adolescenții ale căror oase sunt încă în creștere și pentru persoanele în vârstă, expuse riscului de osteoporoză. Vitamina D este folosită de organism și pentru a reduce inflamația și a ajuta la procese precum creșterea celulelor și funcția imunitară.

 

Cel mai bun moment pentru a lua „vitamina soarelui”

 

Dacă locuiți într-o regiune în care nu prea vă bucurați de soare pe tot parcursul anului, este bine să luați suplimente de vitamina D din octombrie până în martie, deoarece razele soarelui nu sunt la fel de puternice în această perioadă. Cu toate acestea, anumite persoane vor trebui să ia aceste suplimente pe tot parcursul anului.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„În cazul anumitor oameni pot exista circumstanțe în care ar putea fi expuși unui risc crescut de carență de vitamina D”, susține medicul generalist Rhiannon Lambert. Este vorba de cei cu pielea mai închisă la culoare, cum ar fi cei din Africa, sau persoanele care trăiesc în Marea Britanie sau în țări nordice, unde este posibil să nu producă suficientă vitamina D în lunile de vară. De asemenea, trebuie să ia vitamina D persoanele aflate în îngrijire instituționalizată sau care ies foarte rar din casă.

Recent Posts

Trei zodii care vor avea toată lumea la picioare în următorii 20 de ani

În următorii 20 de ani, lumea va trece prin transformări majore, iar astrologii susțin că…

22 de minute ago

Nu exagera cu suplimentele cu vitamina C! Pot favoriza dezvoltarea tumorilor

Suplimentele alimentare sunt promovate adesea ca soluții miraculoase pentru sănătate, dar consumul lor necontrolat poate…

51 de minute ago

De ce te trezești la 3 dimineața? Plus metoda simplă care te ajută să adormi instantaneu

De ce te trezești la 3 dimineața? Îți este cunoscută senzația de a privi în…

o oră ago

Horoscop 25 noiembrie – 1 decembrie. Câștiguri finaciare majore pentru o zodie

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie. În ultima săptămână din noiembrie, astrele se aliniază pentru…

2 ore ago

Studiu Burnout – Femeile din România sunt mult mai epuizate la locul de muncă decât bărbații

Burnout-ul, o problemă tot mai frecventă în rândul angajaților români, afectează în special femeile, potrivit…

2 ore ago

Creșterile de pensii ar putea fi anulate! Decizia crucială a CCR

Creșterile de pensii ar putea fi anulate! O veste cu un impact major asupra pensionarilor…

3 ore ago

Citeste si: