Categories: Ştiri sănătate

Ce este tularemia, o infecție periculoasă pe care o pot transmite animalele noastre de companie

După cum actuala pandemie de coronavirus a arătat dureros de clar, animalele pot, în orice moment, să transmită oamenilor boli periculoase. Un exemplu rar, dar grav, este tularemia.

Ce este tularemia?

Tularemia este o boală infecțioasă de origine bacteriană (cauzată în special de Francisella tularensis) care atacă pielea, ochii, ganglionii limfatici și plămânii. Din fericire, este foarte rară, deși este foarte gravă și foarte contagioasă.

Afectează o gamă largă de animale, precum iepuri, iepuri de câmp, rozătoare, păsări, oi, câini sau pisici; cea mai frecventă cale de infecție la om, de fapt, sunt mușcăturile de insecte și expunerea directă la animalele infectate.

Care sunt simptomele?

Tabloul tularemiei are de obicei o perioadă de incubație de aproximativ 3 până la 5 zile, dar se poate extinde chiar și până la 21 de zile. Există mai multe tipuri de tularemie, în funcție de cum și unde bacteriile intră în organism.

De exemplu, atunci când tularemia este contractată de o înțepătură de insectă sau de o mușcătură de animal, aceasta provoacă o afecțiune cunoscută sub numele de tularemie ulceroglandulară, caracterizată prin apariția unui ulcer în care pătrunde bacteria, ganglioni limfatici umflați, febră, frisoane, dureri de cap și oboseală.

Dacă nu există ulcer, dar restul acestor simptome sunt prezente, se numește tularemie glandulară.

Când boala afectează ochii (tularemie oculoglandulară), pot apărea dureri oculare, înroșire a ochilor, umflarea și secreția ochilor, ulcere ale pleoapelor și fotosensibilitate.

Dacă, pe de altă parte, afectează gura, gâtul și tractul digestiv, se numește tularemie orofaringiană. Semnele, în acest caz, includ febră, durere în gât, ulcere bucale, dureri abdominale, vărsături, diaree, amigdale umflate și ganglioni limfatici umflați la nivelul gâtului.

O altă posibilitate este că afectează plămânii (tularemie pulmonară), unde provoacă pneumonie cu manifestările ei tipice (tuse uscată, dureri în piept, dificultăți de respirație și febră mare).

În cele din urmă, cea mai gravă formă de infecție este tularemia tifoidă, caracterizată prin febră mare și frisoane, dureri musculare, dureri în gât, vărsături, diaree, splenomegalie, hepatomegalie și pneumonie.

În cazuri foarte extreme, pe lângă pneumonie, tularemia poate provoca meningită (infecție a fluidelor și membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării), pericardită (umflarea și iritația membranei care înconjoară inima) sau osteomielita (infecția oaselor). Toate aceste complicații pot pune viața în pericol în cele din urmă.

Cum se tratează?

Din fericire, tularemia răspunde de obicei bine la tratamentul cu antibiotice. În mod obișnuit, se utilizează gentamicina sau streptomicina, deși unele precum doxiciclina sau ciprofloxacina sunt, de asemenea, eficiente.

Pe lângă aceasta, se elaborează de obicei o strategie pentru ameliorarea simptomelor și prevenirea sau tratarea complicațiilor, ceea ce în unele cazuri poate însemna spitalizarea pacientului.

În mod normal, depășirea bolii produce de obicei imunitate la aceasta, deși sunt cunoscute cazuri de reinfecție și recidivă.

Recent Posts

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024: sfaturi importante

Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante:  Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…

9 minute ago

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

29 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Citeste si: