Tuberculoza este o gravă boală infecțioasă, extrem de contagioasă, care se răspândește cel mai frecvent prin tuse, cântat și chiar vorbit. Important este că această boală poate fi prevenită și tratată.
Ziua de 24 martie sărbătorește în fiecare an lupta împotriva tuberculozei, o zi menită să ne atragă atenția asupra gravității bolii, dar și a modurilor în care ea poate fi prevenită.
Tuberculoza se poate preveni în primul rând având grijă de sistemul imunitar și întărindu-l constant. Imunitatea scăzută a organismului facilitează infecția și activarea tuberculozei. De aceea, prevenția constă în consumarea alimentelor bogate în vitamine, cum ar fi fructele și legumele, somnul de minim 8 ore și evitarea consumului de alcool și tutun.
De asemenea, trebuie să vă feriți de persoanele care au semnele bolii și să nu stați în spații închise cu persoane bolnave. Sunt recomandate măștile protective, mai ales dacă aveți un sistem imunitar slăbit.
Cele mai vulnerabile persoane la a contracta boala sunt persoanele în vârstă și copiii, bolnavii infectați cu virusul HIV, cei care au suferit intervenții chirurgicale recente, diabeticii, pacienții oncologici. Atenție, și stresul este un factor de risc suplimentar.
Tratamentul este foarte important, de aceea această boală trebuie diagnosticată cât mai repede, iar mulți amână prezentarea la medic, confundând simptomele TBC cu ale unei răceli.
Tuberculoza are ca semn principal tusea violentă. Apoi pacientul va experimenta o lipsă a poftei de mâncare, va fi mereu obosit și va simți și dureri puternice în piept.
„În anul 2018, potrivit datelor Programului naţional de supraveghere şi control al tuberculozei, în ţara noastră au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză la adulţi. Dintre acestea, 9.818 au fost cazuri noi, iar 1.812 recidive. Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în Bucureşti – 822, în Iaşi – 599 de cazuri, în Dolj – 595 de cazuri. La polul opus se află judeţele Harghita şi Covasna cu 56, respectiv, 63 de cazuri, Sălaj cu 90 de cazuri. În ceea ce priveşte tuberculoza la copii, anul trecut au fost diagnosticate 545 de cazuri dintre care cinci au fost recidive. Cele mai multe cazuri de tuberculoză la copii se înregistrează în Bucureşti – 64, urmat de judeţele Teleorman – 49 de cazuri, Maramureş – 32 de cazuri”, potrivit ministrului Sănătăţii.
Tuberculoza este o boală gravă, care poate fi diagnosticată doar de un medic. Așadar dacă aveți aceste simptome de tuse violentă și persistentă, slăbire, apatie, stare de rău, nu amânați prezentarea la medic!
Doar medicul va stabili diagnosticul și tratamentul, analizele care trebuie făcute pentru o imagine cât mai exactă a bolii cu care vă confruntați.
Vă reamintim că Ministerul Sănătăţii şi Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au lansat joi un amplu program de screening pentru tuberculoză la nivel naţional – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” -, prin care vor fi testate aproximativ 75.000 de persoane din grupurile vulnerabile.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…