Din cuprinsul articolului
Stresul oxidativ este termenul folosit pentru afecţiunile produse de speciile reactive de oxigen numite radicali liberi, potrivit bioclinica.ro. În timpul arderilor celulare și a înlocuirii celulelor moarte cu celule noi, sănătoase, se pot produce anumite substanțe din cauza compușilor oxidați incomplet.
Aceste substanțe produse în urma arderilor incomplete se numesc radicali liberi și stau la baza stresului oxidativ. Radicalii liberi provin din procesele care se petrec în organism (fagocitoză, catabolism incomplet, producere de energie, detoxifiere hepatică) și din mediul extern (fum de ţigară, aer poluat, anumite alimente și medicamente, apă de fântână sau de robinet).
Stresul oxidativ intracelular poate determina necroză celulară sau dezorganizarea mai mult sau mai puţin marcată a celulei, cu efecte catastrofale în cazul unei celule care nu se poate reproduce. Stresul oxidativ extracelular este de asemenea citotoxic.
Radicalii liberi și, implicit, stresul oxidativ, pot declanșa diferite afecțiuni în organism și au un potențial dăunător considerabil. Pentru a le limita riscul, este necesar să știi ce anume îi cauzează, dar și ce nutrienți luptă împotriva lor.
Antioxidanții sunt responsabili pentru neutralizarea efectelor negative determinate de radicalii liberi. Aceștia formează sistemul de apărare antioxidantă. Din categoria antioxidanților fac parte:
Vitaminele
Vitamina C este una dintre cele mai eficiente substanţe antioxidante solubile în apă. În același timp, are rol de regenerare a vitaminei E.
Vitamina E (tocoferol), un antioxidant lipofil, protejează organismul de acţiunea LDL colesterolului. Colesterolul oxidat constituie un factor de risc semnificativ în progresia aterosclerozei. Vitamina E protejează acizii grași polinesaturaţi de radicalii liberi.
Oligoelementele
Seleniul poate fi regăsit, în mod special, în hematii împreună cu vitamina E, cu rol protector asupra membranei acestora precum și asupra altor membrane lipidice. Seleniul este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare si imunostimulatoare.
Zincul reprezintă un oligoelement important pentru corpul uman, care îndeplinește mai multe funcţii și captează activ radicalii liberi din organism.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…