Sari la conținut

Ce este stresul oxidativ și de ce este dăunător pentru organism?

fructele sunt benefice pentru sanatate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Stresul oxidativ este caracterizat de un dezechilibru dintre oxidanți și antioxidanți, în favoarea oxidanților. Acesta poate fi de natură intracelulară sau extracelulară, având un potențial distructiv și patogenetic.

Stresul oxidativ este termenul folosit pentru afecţiunile produse de speciile reactive de oxigen numite radicali liberi, potrivit bioclinica.ro. În timpul arderilor celulare și a înlocuirii celulelor moarte cu celule noi, sănătoase, se pot produce anumite substanțe din cauza compușilor oxidați incomplet.

Aceste substanțe produse în urma arderilor incomplete se numesc radicali liberi și stau la baza stresului oxidativ.  Radicalii liberi provin din procesele care se petrec în organism (fagocitoză, catabolism incomplet, producere de energie, detoxifiere hepatică) și din mediul extern (fum de ţigară, aer poluat, anumite alimente și medicamente, apă de fântână sau de robinet).

Stresul oxidativ intracelular poate determina necroză celulară sau dezorganizarea mai mult sau mai puţin marcată a celulei, cu efecte catastrofale în cazul unei celule care nu se poate reproduce. Stresul oxidativ extracelular este de asemenea citotoxic.

Radicalii liberi și, implicit, stresul oxidativ, pot declanșa diferite afecțiuni în organism și au un potențial dăunător considerabil. Pentru a le limita riscul, este necesar să știi ce anume îi cauzează, dar și ce nutrienți luptă împotriva lor.

Radicalii liberi, de natură intracelulară, pot fi produși din cauza:

  • Deficienţei nutriţionale
  • Stresului (fizic și psihic)
  • Intervenţiilor chirurgicale
  • Diabetului zaharat
  • Disfuncţiei metabolismului lipidic
  • Niveluluiridicat de homocisteină
  • Disfuncţiilor cronice renale
  • Bolilor asociate cu reacţii inflamatorii

Radicalii liberi de natură extracelulară pot fi cauzați de:

  • Radiaţia ionizantă și UV
  • Poluarea stratului de ozon, oxizii de azot
  • Consumul de alcool și nicotină
  • Anumite medicamente (citostatice)

Totuși, stresul oxidativ poate fi limitat de acțiunea unor substanțe asupra radicalilor liberi

Antioxidanții sunt responsabili pentru neutralizarea efectelor negative determinate de radicalii liberi. Aceștia formează sistemul de apărare antioxidantă. Din categoria antioxidanților fac parte:

Vitaminele

Vitamina C este una dintre cele mai eficiente substanţe antioxidante solubile în apă. În același timp, are rol de regenerare a vitaminei E.

Vitamina E (tocoferol), un antioxidant lipofil, protejează organismul de acţiunea LDL colesterolului. Colesterolul oxidat constituie un factor de risc semnificativ în progresia aterosclerozei. Vitamina E protejează acizii grași polinesaturaţi de radicalii liberi.

Oligoelementele

Seleniul poate fi regăsit, în mod special, în hematii împreună cu vitamina E, cu rol protector asupra membranei acestora precum și asupra altor membrane lipidice. Seleniul este cunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare si imunostimulatoare.

Zincul reprezintă un oligoelement important pentru corpul uman, care îndeplinește mai multe funcţii și captează activ radicalii liberi din organism.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel