Din cuprinsul articolului
Ce este sologamia. De ce renunță oamenii la ideea de cuplu.
Din ce în ce mai mulți oameni renunță la modul tradițional de a relaționa. Monogamia nu mai este privită, de mult, ca fiind forma de căsătorie acceptat de societate. A apărut mai întâi poligamia, iar ultimul „trend” este sologamia.
Sologamia este căsătoria cu sine, pentru cei care cred că fericirea lor nu depinde de ceilalți. Este relația pe care ți-o asumi cu tine, o relația mult mai profundă decât orice altă relație pe care ai mai avut-o până acum.
Ce este sologamia. De ce renunță oamenii la ideea de cuplu
Trendul căsătoriilor cu propria persoană a apărut în anul 1993. Atunci americanca Linda Baker a hotărât să se căsătorească cu ea însăși, pe când avea vârsta de 40 de ani. La acea vreme, în fața a 75 de invitați și 7 domnișoare de onoare, a jurat că o să fie ”good to herself”, menționând totodată să nu mai așteptăm bucurie de la alții când o putem primi de la noi înșine.
Cerl mai recent caz este al braziliencei Cris Galêra, care a hotărât să se ia singură de nevastă. Modelul de lenjerie intimă s-a căsătorit cu ea însăși, săptămâna trecută, și a hotărât să-și petreacă luna de miere la Paris.
Filmele de la Hollywood au glorificat acest mod de relaționare. Cu toate acestea, sologamia, este doar un gest simbolic mai mult, fiind, la ora actuală, învăluită de un vid juridic, deoarece nu apare în legile actuale. Cu toate acestea, acest lucru se poate schimba în timp, din moment ce tot mai multe femei decid să își asume acest angajament. Dacă această tendință continuă să crească, sistemul juridic va trebui să o accepte în cele din urmă.
Sologamia. Motivele pentru care te-ai căsători cu tine
Psihologii consideră că sologamii sunt oameni singuri sau indivizi narcisiști. Sunt persoanele care au fost dezamăgite în mod repetat sau profund în relații anterioare. Sunt persoanele care nu cunosc fericirea de a împărtăși ceva cu altcineva.
Prin hotărârea de a se căsători cu ei înșiși, aceștia hotărăsc, de fapt, să se iubească pe ei înșiși fără să aștepte acest sentiment de la alții. Astfel, ei nu caută și nu cerșesc bunăstare, încredere și plinătatea iubirii de la o altă persoană.
Este o tendință destul de nouă, dar care începe să se răspândească în multe părți ale lumii. Motivele pentru care aceștia aleg acest tip de căsătorie, ar fi următoarele:
- Consideră că fericirea lor depinde doar de ei.
- Au fost dezamăgiți sau nu cred în căsătoria convențională.
- Consideră că singura modalitate de divorț de sine este să nu te mai iubești pe tine, ceea ce nu se va întâmpla niciodată.
- Nu (mai) cred în căsătoriile tradiționale.
- Nu vor să experimenteze crizele prin care trec cuplurile în mod tradițional.
- Se iubesc peste măsură.