Sari la conținut

Ce este sindromul persoanei rigide, afecțiunea rară fără leac de care suferă Celine Dion. Imagini devastatoare cu cântăreața de la nunta fiului său

Celine Dion în scaun cu rotile la nunta fiului său
Sursă imagini: TikTok
Celine Dion în scaun cu rotile la nunta fiului său

Celine Dion a fost diagnosticată cu „sindromul persoanei rigide”, o boală foarte rară, care afectează o persoană la un milion. Anunțul a fost făcut chiar de ea, pe rețelele de socializare, acolo unde susținătorii ei au lăsat multe comentarii de susținere.

De curând, pe TikTok, s-au viralizat mai multe imagini în care apare Celine Dion, la nunta fiului său. Artista ar fi venit la eveniment în scaun cu rotile, iar cei prezenți ar fi asistat la momente cu totul emoționante, când a fost susținută de mai multe persoane pentru a putea dansa cu fiul său.

Celine Dion, la nunta fiului său
Celine Dion la nunta fiului său. Sursă imagini: Tiktok

Ce este Sindromul Persoanei Rigide?

Sindromul Persoanei Rigide este o afecțiune neurologică rară, caracterizată prin rigiditate musculară progresivă și pierderea abilității de a efectua mișcări voluntare. Această tulburare enigmatică poate afecta dramatic calitatea vieții pacienților și poate impune o povară atât pentru persoana afectată, cât și pentru familia sa.

Sindromul Persoanei Rigide (SPS), este o afecțiune neurologică rară și invalidantă. A fost descris pentru prima dată în anii 1950 și afectează în special adulții de vârstă mijlocie, deși poate apărea la orice vârstă. Cauza exactă a SPS nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este o boală autoimună, în care sistemul imunitar al organismului atacă greșit celulele nervoase, ceea ce duce la simptomele specifice ale bolii.

Simptomele bolii

Principalul simptom al SPS este rigiditatea musculară progresivă, care afectează în special mușchii spatelui, gâtului și membrelor. Această rigiditate poate fi deosebit de severă și poate face imposibile mișcările voluntare.

Alte simptome comune ale SPS includ spasme musculare involuntare, hipersensibilitate la sunete, lumină sau atingere (fenomenul de hipersensibilitate sensorială), slăbiciune musculară, tremor muscular, modificări ale posturii și dificultăți în mers.

Diagnosticul și tratamentul Sindromului Persoanei Rigide:

Diagnosticul SPS poate fi un proces dificil, deoarece simptomele pot fi similare cu alte afecțiuni neurologice. În general, medicii se bazează pe anamneză, examinarea fizică și teste specifice pentru a face un diagnostic precis.

Nu există un tratament curativ pentru SPS, însă abordarea terapeutică se concentrează pe ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Tratamentul include de obicei terapie cu medicamente, cum ar fi benzodiazepine pentru relaxarea musculară, medicamente anti-spasmodice și terapie imunomodulatoare pentru a regla răspunsul autoimun al organismului. De asemenea, fizioterapia și terapia ocupatională pot juca un rol important în menținerea funcționalității și mobilității pacienților.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel