Sari la conținut

Ce este Sindromul Extrapiramidal, boala cu care s-a confruntat Valentin Uritescu. „Toată viaţa mea a fost un hazard”

Din cuprinsul articolului

Vestea tristă a zilei vine de la marele maestru Valentin Uritescu care s-a stins din viață la onorabila vârstă de 81 de ani. Din păcate, ultimii ani din viață au fost un chin pentru marele maestru care a fost chinuit de o boală cumplită: Sindromul Extrapiramidal.

„Acum, boala mea s-a agravat. Aşa e sindromul extrapiramidal. Nu e Parkinsonul ăla care te zvântă, pentru că niciodată capul şi mâinile nu mi s-au mişcat necontrolat. Picioarele, în schimb, îngrozitor mă afectează.

Fac ce fac şi pic în genunchi. Mă, toată viaţa mea a fost un hazard. Am dat cu banul ca să decid dacă dau sau nu la teatru, am tras la bileţele dacă să mă angajez sau nu la teatrul din Brăila, am aruncat cu cuţitul în uşă să văd dacă se înfige, deci dacă mă căsătoresc cu soţia mea. Dar asta e o laşitate.

Hotărârile mari, esenţiale, trebuie să le iei tu, de la tatăl meu am învăţat. Acum pot să iau o astfel de hotărâre şi nu pot fi înduplecat să dau înapoi: mă retrag.”, spunea actorul într-un interviu acordat la 70 de ani, atunci când s-a retras de pe scenă. Valentin Uritescu a spus, atunci, că va fi ultimul său interviu.

„Prin viaţa pe care am dus-o şi prin beteşugurile dobândite, mi-am zis că m-aş putea socoti mulţumit să ating 70”

“De câţiva ani, cu precădere mai ales de un an şi jumătate, am intrat în ultimul capitol al vieţii mele. După cum vezi, sunt liniştit, nu mă îngrijorează gândul ăsta, nici disperarea, n-o să-mi pierd nici umorul şi nici n-o să mă vaiet. Am 70 de ani. Toţi ai mei au atins 80, unii trecând dincolo de ei, alţii trecând şi de 90, rămânând cu mintea întreagă! Eu, prin viaţa pe care am dus-o şi prin beteşugurile dobândite, mi-am zis că m-aş putea socoti mulţumit să ating 70. I-am atins. Aşa că de-acum aştept să mă cheme, dar nu stau ca atunci când aştepţi trenul“

„Am început cu un medic din Piatra Neamţ. ‘Ai sindrom extrapiramidal!’ Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă”

„Timp de doi ani şi ceva am umblat pe la toţi doctorii. Am început cu un medic din Piatra Neamţ. „Ai sindrom extrapiramidal!” Am venit acasă, m-am uitat în Dicţionarul Sănătăţii şi m-am îngrozit: o boală teribilă, degenerativă. Colega mea, Ioana Pavelescu, i-a povestit despre mine tatălui ei, care era medic. Acesta îl cunoştea pe marele profesor Voiculescu de la Spitalul nr. 9 (actualul Spital Bagdasar-Arseni, n.n.).

M-am dus la el şi m-a internat vreme de zece zile, timp în care mi-a făcut toate analizele posibile. M-a ‘căutat’ până şi de cupru, să vadă dacă n-am cupru în organism. După toate investigaţiile astea, mi-a spus:

‘Ai un fel de Parkinson. Suferi de un sindrom extrapiramidal. Nu-i chiar Parkinson, dar e cam pe-acolo!’, a povestit actorul pentru publicatia ziarullumina.ro.

„Mi-era rău, din ce în ce mai rău. La un moment dat, luam Levodopa, un medicament care avea nişte reacţii secundare teribile. Îmi venea să mă sinucid. Când mergeam pe stradă şi vedeam un camion, îmi venea să intru în el.

Înainte de a pleca din Bucureşti spre casă, am intrat în Biserica „Sfântul Spiridon Nou”, din Bulevardul Cantemir. M-am dus la Icoana Maicii Domnului, am îngenuncheat şi am început să plâng. Apoi, am ridicat privirea către icoana lui Iisus Hristos: ‘Doamne, te rog ajută-mă, mai dă-mi cinci ani, să văd ce se alege din mine!’. Şi mi-a dat treizeci şi ceva de ani!”, a mai povestit marele actor, Valentin Uritescu.

Sindromul Extrapiramidal

Simptomele extrapiramidale (EPS) sunt simptome care sunt asociate arhetipic cu sistemul extrapiramidal al cortexului cerebral al creierului. Atunci când astfel de simptome sunt cauzate de medicamente, ele sunt cunoscute și ca efecte secundare extrapiramidale (EPSE).

Simptomele pot fi acute (pe termen scurt) sau cronice (pe termen lung). Acestea includ disfuncția mișcării, cum ar fi distonia (spasme continue și contracții musculare), acatizie (se poate manifesta sub formă de neliniște motorie), simptome caracteristice parkinsonismului, cum ar fi rigiditatea, bradikinezia (încetinirea mișcării), tremor și diskinezia tardivă (neregulată, sacadată). mișcări).

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel