Din cuprinsul articolului
Sindromul de ochi uscat este o problemă care apare atunci când lubrifierea ochilor este necorespunzătoare fie din cauza producției reduse de lacrimi, fie din cauza calității acestora.
Află în continuare mai multe despre ochii uscați și cauzele lor, pentru a fi mai bine informat despre această problemă comună!
De cele mai multe ori semnele și simptomele acestei probleme tind să fie prezente în ambii ochi și pot include:
Este posibil ca multe dintre aceste simptome să se agraveze din cauza factorilor de mediu, cum ar fi expunerea la vânt sau fum.
Cauzele ochilor uscați pot include mai mulți factori care pot afecta producția și calitatea lacrimilor. În mod normal, lacrimile sunt formate din trei straturi și anume:
Această combinație menține suprafața ochiului clară și lubrifiată constant. Atunci când există o schimbare la nivelul celor trei straturi, lacrimile pot avea un efect mai puțin benefic asupra ochilor.
Cauzele care pot duce la o disfuncție a lacrimilor includ cele de natură hormonală, autoimună, alergică etc. De cele mai multe ori, aceste cauze produc două probleme des întâlnite și anume:
Cantitatea insuficientă de lacrimi reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale sindromului de ochi uscat. Factorii care pot duce la apariția acestei probleme includ:
Lacrimile care nu au cele trei straturi tind să se evapore mai rapid, ceea ce lăsă ochiul nelubrifiat și neprotejat. Câțiva factori principali care pot duce la evaporarea prematură a lacrimilor includ:
Este important de determinat cauza exactă a sindromului de ochi uscat pentru a primi tratamentul corespunzător.
Tratamentul recomandat de către medicul specialist va depinde de severitatea sindromului de ochi uscat, dar și de alti factori specifici fiecărui caz.
Este posibil ca medicul să recomandate prima dată lacrimi artificiale pentru a menține ochiul lubrifiat. Acest tratament poate fi administrat sub formă de picături, conform indicațiilor specialistului.
Tratamentul medicamentos poate fi prescris pentru a ameliora inflamația prezentată sau pentru a crește producția de lacrimi și reducerea riscului de lezare a corneei.
Dacă sindromul de ochi uscat nu este sever, specialistul poate recomanda câteva schimbări și în propriul stil de viață, cum ar fi instalarea unui umidificator sau folosirea ochelarilor corespunzători în funcție de activitatea realizată (pentru monitor, citit etc).
În cazul în care sindromul de ochi uscat nu este ameliorat prin opțiunile menționate mai sus, medicul specialist poate recomanda tratament chirurgical pentru a menține ochii lubrifiați cât mai mult timp posibil.
Deoarece sindromul de ochi uscat poate reduce calitatea vieții și poate cauza complicații severe, cum ar fi infecții oculare sau leziuni, este recomandată o consultație de specialitate cât mai curând posibil dacă există semne și simptome asociate cu această problemă!
ALEGERI prezedențiale 2024. În sediile marilor partide și în birourile sociologilor care analizează datele venite…
Suplimentele de vitamina D ar putea scădea tensiunea arterială la persoanele în vârstă care sunt…
Arsenie Boca, cunoscut drept „Sfântul Ardealului”, este una dintre cele mai venerate figuri ale ortodoxiei…
Compania care oferă recompense în numerar pentru a ajuta angajații să-și găsească dragostea și fericirea…
Horoscop RUNE 25 noiembrie-1 decembrie. Mihai Voropchievici a prezentat previziunile astrale pentru toate semnele zodiacale,…
Semnalele internaționale de ajutor. Dacă suspectezi că cineva este abuzat, este important să acționezi cu…