Conjunctivita este o inflamaţie a mucoasei pleoapelor, iar cauzele care determină conjunctivita pot fi: diversele infecţii (cu virusuri, cu bacterii – gonoreea sau chlamydia), factori iritanţi (precum şampoanele, praful, fumul de ţigară, gazele şi alţi poluanţi din mediu, clorul folosit în tratarea apei din piscine) sau alergenii (în special praful, fardurile, polenul, lentilele de contact).
Specialiştii avertizează că se poate transmite de la o persoană la alta conjunctivita de cauză infecţioasă, însă nu determină complicaţii serioase dacă este diagnosticată şi tratată precoce.
Simptomele conjunctivitei diferă în funcţie de gradul inflamaţiei conjunctivei şi se manifestă prin înroşirea mucoasei conjunctivale, lăcrimare intensă, secreţie alb-gălbuie, care se depozitează la rădăcina genelor şi colţul ochiului, în special după somn, secreţie verzuie, densă, senzaţie de mâncărime. De asemenea, bolnavul poate simţi arsuri oculare, având vederea înceţoşată şi fotofobie (sensibilitate crescută la lumină).
Când apare oricare dintre simptomele specifice conjunctivitei, este necesar consultul medical la medicul de specialitate. Oftalmologul va realiza o examinare minuţioasă a ochiului, va recolta cu ajutorul unui tampon steril o probă din secreţia oculară patologică, pentru analiza de laborator şi va indica tratamentul medical adecvat tipului de conjunctivită.
Pentru prevenirea conjunctivitei, Direcţia de Sănptate Publică Bihor recomandă să se protejeze ochii în activităţi ce produc mult praf sau substanţe poluante, să se evite scăldatul în locuri care nu sunt amenajate corespunzător, să se evite folosirea produselor cosmetice în exces sau a celor expirate. Când se simte mâncărime, durere sau senzaţia unui corp străin în ochi, să se evite frecatul zonei oculare cu mâinile, deoarece se poate răspândi infecţia în zonă.
Medicii mai recomandă spălarea mâinilor cât mai des cu apă şi săpun, iar dacă cineva din familie are conjunctivită, nu trebuie folosite aceleaşi aşternuturi şi prosoape. Persoanele care poartă lentile de contact trebuie să asigure curăţarea cu atenţie a acestora înainte şi după folosire pentru a îndepărta bacteriile; când infecţia deja a apărut, pentru a evita complicarea acesteia, este mai bine să se poarte ochelari decât lentile de contact.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…