Din cuprinsul articolului
Sentimentul de EUFORIE dinaintea morții. Deși majoritatea oamenilor experimentează un val copleșitor de frică înainte de moarte, unele cercetări sugerează că corpul nostru ne poate pune într-o stare de euforie.
Motivul pentru care se întâmplă acest lucru pare să aibă mai multe fațete, aportul nutrițional, activitatea undelor cerebrale și eliberarea anumitor substanțe chimice în creier înainte de moarte, toate fiind factori potențiali care contribuie.
Nu este neobișnuit ca la sfârșitul vieții oamenii să-și reducă în mod voluntar aportul nutrițional sau să se abțină de la a mânca și a bea, relatează Hospice Foundation of America.
Deși acest lucru îi poate îngrijora pe cei dragi, experții explică că acești muribunzii nu simt că le este foame sau sete. În loc să experimenteze disconfort, persoana pe moarte poate experimenta în schimb un sentiment de calm sau euforie ca urmare a modificărilor metabolismului ca răspuns la lipsa de hrană și lichid.
Alternativ, cercetătorii dintr-un studiu pe animale din 2013 publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) au descoperit că șobolanii plasați într-o stare aproape de moarte prin stop cardiac experimental au experimentat imediat o creștere a activității undelor gamma cerebrale.
Undele cerebrale gamma sunt asociate cu o stare crescută de excitare, cogniție și concentrare, explică WebMD. Nivelurile ridicate ale activității undelor gamma au fost, de asemenea, legate de sentimente crescute de fericire și receptivitate.
Eliberarea de hormoni care are loc în creier ar putea explica, de asemenea, de ce o persoană pe moarte poate simți un sentiment de fericire în ultimele momente înainte de moarte.
Într-un studiu din 2011 publicat în Neuroscience Letters, cercetătorii au descoperit că nivelurile de serotonină la șobolani s-au triplat în timpul procesului morții. Supranumit „hormonul fericirii”, experții Clinicii Cleveland explică că a avea niveluri sănătoase de serotonină promovează un sentimente de calm și fericire.
Similar cu studiul PNAS din 2013, cercetătorii dintr-un studiu din 2019 publicat în Scientific Reports au descoperit că șobolanii aflați într-o stare aproape de moarte prin stop cardiac experimental au afișat o creștere a nivelurilor de DMT în creier.
WebMD explică că DMT este un compus natural în anumite plante sau animale pe care unii oameni îl iau ca medicament pentru efectele halucinogene și euforice. Deși s-a sugerat că glanda pineală ar putea fi responsabilă pentru secrețiile de DMT în creierul șobolanului, nu a fost determinat în mod definitiv dacă glanda pineală umană produce sau nu DMT.
Prin urmare, experții sugerează să luăm astfel de constatări cu un sâmbure de sare, deoarece nu există încă dovezi suficiente pentru a susține aceste afirmații.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…