Din cuprinsul articolului
Sandra Bullock va împrăștia pe o insulă din Bahamas cenușa iubitului ei, Bryan Randall, care a încetat din viață la vârsta de 57 de ani, după o luptă de trei ani cu scleroza laterală amiotrofică.
„Cu mare tristețe vă împărtășim faptul că pe 5 august Bryan Randall a decedat în liniște, după o luptă de trei ani cu scleroza laterală amiotrofică. Bryan a ales de la început să își țină boala departe de ochii lumii iar noi, toți cei care am avut grijă de el, am făcut tot ce ne-a stat în putere să îi onorăm această cerere.
Suntem extrem de recunoscători medicilor neobosiți care au navigat acest peisaj al bolii alături de noi și asistentelor uimitoare care ne-au devenit colege de apartament, deseori sacrificându-și propriile familii pentru a fi alături de a noastră”, a anunțat familia lui Bryan, potrivit elle.ro.
Fotograful Bryan Randall a cunoscut-o pe Sandra Bullock în ianuarie 2015, la ziua de naștere a fiului ei adoptat, Louis. Debutul lor în postura de cuplu pe covorul roșu a venit în luna octombrie a aceluiași an, însă relația lor s-a consumat departe de ochii publicului, actriţa mărturisind că Randall era „dragostea vieții sale”.
Scleroza laterală amiotrofică, boala de care a suferit Bryan Randall, este o afecțiune neurologică care afectează celulele nervoase din creier și din măduva spinării care au rolul de a controla mișcările voluntare.
Astfel, pe măsură ce boala înaintează, creierul își pierde capacitatea de a iniția mișcări voluntare. Pentru această afecțiune nu există încă un tratament eficient.
SLA se caracterizează prin rigiditate musculară, spasme musculare și agravarea treptată a slăbiciunii cauzată de pierdere musculară. Aceasta duce la dificultate de vorbire, înghițire și eventual respirație.
Conform Asociaţiei SLA, pacienţii diagnosticaţi cu această boală trăiesc, în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Majoritatea pacienților mor din cauza insuficienței respiratorii. Unu până la doi oameni din 100.000, dezvoltă ALS în fiecare an, cel mai frecvent debutând la vârsta mijlocie și la vârstnici.
Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, aproximativ 5-10% din pacienți prezentând o formă moștenită de la părinți a bolii. Diagnosticul este bazat pe semnele și simptomele unei persoane, acestea fiind testate pentru a exclude alte posibile cauze.
SLA a fost numită şi boala Lou Gehrig, după un celebru jucător de baseball care a murit din cauza acestei afecţiuni.
Deşi în prezent nu există tratament care să vindece SLA, o nouă cercetare relevă că un tip de anticorp monoclonal deja testat în anumite forme de cancer ar putea fi un tratament promițător în stoparea progresiei acestei boli neurodegenerative fatale.
Este prima cercetare medicală care demonstrează că modularea (controlul) unei proteine legate de sistemul imunitar poate încetini evoluția bolii la șoareci. Studiul, care a fost confirmat în țesutul unor creiere umane afectate de SLA și donate după deces, a dezvăluit pentru prima dată că modularea celulelor imunitare poate încetini progresia bolii.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…