Sari la conținut

Ce este sarcomul Ewing, cancerul care afectează copiii și adolescenții. Semne și simptome

cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cancer osos

Ce este sarcomul Ewing, cancerul care afectează copiii și adolescenții. Semne și simptome

Sarcomul Ewing, o tumoare rară care crește în oase sau în țesuturile moi din jurul oaselor, cum ar fi nervii sau cartilajul. Sarcomul Ewing este o boală care debutează în țesuturile moi, în oricare dintre următoarele părți ale corpului:

1. Membre

2. Abdomen

3. Piept

Boala se poate răspândi apoi în alte organe sau se poate întoarce și în același loc – este diagnosticată în principal în adolescență și copilărie, dar numai în cazuri rare se formează tumora la vârsta adultă.

Care sunt simptomele sarcomului Ewing?

Sarcomul Ewing este cea mai agresivă forma de cancer osos și afectează persoanele tinere cu vârsta cuprinsă între 4 și 15 ani. Apare mai frecvent în rândul băieților și este rareori întâlnit la adulții de peste 30 de ani. Sarcomul Ewing debutează cel mai des la mijlocul oaselor lungi ale brațelor și picioarelor.

Medicii spun că cel mai frecvent simptom al sarcomului Ewing este:

1. Durerea

2. Umflare

3. Nodul vizibil pe suprafata pielii

Sarcomul Ewing: Tratament

Deși această boală are o rată mare de recuperare, tratamentul ei poate fi dificil. Abordarea poate fi combinații de intervenții chirurgicale, radiații sau chimioterapie pentru a ucide celulele canceroase oriunde s-au răspândit.

În ceea ce privește tratamentele acesteia și repercusiunile pe termen lung. Dr. Wesley M Jose, profesor clinic asociat de oncologie medicală la Spitalul Amrita, din Kochi, India, a vorbit despre boală, factorii de risc și tratament.

„Sarcomul Ewing este un cancer frecvent întâlnit la adolescenți și adulții tineri care implică sistemul osos și musculo-scheletic. În afară de intervenții chirurgicale și radiații, chimioterapia este o parte integrantă a tratamentului său.

Efectele adverse pe termen lung ale chimioterapiei includ bolile cardiovasculare, care reprezintă o preocupare majoră pentru adulții tineri. Adolescenții și adulții tineri care au fost tratați pentru cancer ar trebui să fie urmăriți pe termen lung cu echipa lor de oncologie și medicul pentru îngrijirea preventivă a viitoarelor efecte secundare pe termen lung legate de tratament.

Cardio-oncologia este un domeniu nou în serviciile de cancer care ajută la îngrijirea proactivă a acestor pacienți și la evitarea complicațiilor pe termen lung”, a spus dr. Jose, potrivit Times Now

Dr. Hitesh Dawar, consultant, oncologie musculo-scheletică la Spitalul Max, a împărtășit informații despre unde se formează boala și ce părți ale corpului afectează aceasta.

„Deși sarcomul Ewing se poate dezvolta în orice os, de obicei afectează oasele lungi, cum ar fi osul coapsei (femurul), tibia (tibia) și osul brațului superior (humerusul). Oasele pelvisului sunt, de asemenea, adesea afectate. Ocazional, tumora începe în mușchi și țesuturi moi (acesta se numește sarcom extraos Ewing)”, a spus dr. Dawar.

Sarcomul Ewing se poate răspândi (metastaza) în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii, măduva osoasă și alte țesuturi moi.

Nu există o cauză cunoscută a sarcomului Ewing

Se știe că majoritatea cancerelor apar dintr-un anumit tip de țesut sau organ. De exemplu, cancerul de sân apare din celulele mamare. În cazul sarcomului Ewing, însă, nu se știe exact tipul de celulă de unde începe cancerul.

Ceea ce se știe este că cancerul se formează atunci când apar modificări în cromozomii unei celule. În celulele sarcomului lui Ewing, materialul genetic din cromozomii nr. 11 si nr. 22 este nepotrivit.

Această anomalie genetică nu este moștenită de la părinții unui copil – modificările cromozomiale apar după nașterea copilului.

„Există, de obicei, durere și posibil umflare la locul tumorii. Cu toate acestea, tumora poate fi prezentă multe luni înainte de a deveni suficient de mare pentru a provoca durere și umflare. În unele cazuri, primul simptom al sarcomului Ewing este prezența unei mase.

Tratamentul sarcomului Ewing implică o abordare de echipă multidisciplinară și include oncologi chirurgi ortopedici, oncologi pediatri sau adulți, oncologi radioterapii, patologi și radiologi. Majoritatea pacienților sunt tratați în instituții spitalicești importante sau în centre de cancer”, a concluzionat dr. Dawar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel