Ce este SALVIA. Acestea sunt beneficiile pe care le poate aduce sănătății tale

Salvia, denumită științific Salvia officinalis, face parte din familia mentei. Frunzele plantei au un conținut nutritiv bogat în vitamine și compuși organici importanți. De aceea, ceaiul de salvie poate fi folosit la tratarea mai multor afecțiuni.

Beneficiile ceaiului de salvie pentru sănătate

Ceaiul de salvie are un gust ușor de mentă, cu o tentă amară. De aceea multe persoane îl combină cu alte ingrediente precum: ghimbir, mentă, o felie de lămâie sau o linguriță de miere pentru a-l îndulci. În plus, nu conține cofeină, de aceea poate fi băut oricând.

Consumul excesiv poate avea efecte toxice

Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

În general, salvia și ceaiul de salvie sunt considerate sigure dacă ai grijă să le consumi în cantități moderate. Din cauza compusului organic natural numit tujonă, consumul excesiv poate avea efecte toxice, care pot provoca convulsii și pot afecta organele.

  • Proprietăți antioxidante
    Ceaiul de salvie are proprietăți antioxidante. Acesta poate ajuta corpul să lupte împotriva radicalilor liberi, compuși nocivi ce pot cauza probleme de sănătate dacă se regăsesc în număr mult prea mare. Conține acid rozmarinic, care poate diminua inflamația și nivelurile de zahăr din sânge.
  • Proprietăți antiinflamatoare. Inflamația reprezintă o funcție importantă a organismului uman. Însă, pe termen lung poate avea un efect negativ asupra sănătății și poate crește riscul de a te îmbolnăvi. Componenta principală a salviei care îi asigură proprietăți antiinflamatoare puternice se numește acid ursolic. Beneficiile ceaiului de salvie includ efecte antiinflamatoare datorită acestei substanțe.
  • Sprijină sănătatea orală. Flavonoidele și compușii polifenolici găsiți în salvie au proprietăți antibacteriene puternice, ceea ce-l fac eficient în combaterea prezenței în exces a anumitor bacterii. Ar putea fi un remediu natural util în tratarea bolilor de la nivelul gurii și dinților. În plus, poate vindeca durerile în gât și rănile bucale.
  • Susține funcția cognitivă. Beneficiile ceaiului de salvie ar putea susține funcția cognitivă. Ar putea avea efecte benefice împotriva: tulburărilor de memorie, depresiei și ischemiei cerebrale, o afecțiune în care fluxul de sânge către creier este limitat. Mai mult, îmbunătățesc: memoria, cogniția, starea de dispoziție și vigilența.
  • Susține sănătatea pielii. Beneficiile ceaiului de salvie pot susține sănătatea pielii. În medicina tradițională a anumitor țări ceaiul de salvie se folosește pentru a trata afecțiunile dermatologice. Camforul prezent în salvie poate susține creșterea și sănătatea celulelor pielii. De asemenea, salvia poate sprijini vindecarea herpesului labial și a rănilor.
  • Ameliorează simptomele menopauzei. Frunzele de salvie pot fi benefice în ameliorarea simptomelor menopauzei, precum: oboseală, bufeuri, panică, lipsă de concentrare, transpirație nocturnă și transpirație excesivă. Severitatea acestor simptome pot fi ameliorate de efectele extractului de salvie, potrivit Very Well Fit.
  • Echilibrează nivelurile de zahăr din sânge. Planta poate preveni și trata diabetul de tip 2.  Nivelurile crescute de zahăr din sânge pot fi diminuate dacă bei ceai de salvie. Acesta poate fi eficient în îmbunătățirea profilului lipidic dacă îl consumi cu regularitate.

 

Recent Posts

Hepatita autoimună poate apărea la oricine. Vasele de sânge sparte pe picioare, unul din semnele alarmante

Hepatita autoimună este o afecțiune cronică rară a ficatului, în care sistemul imunitar începe să…

19 minute ago

Avertizarea meteo: Un nou ciclon lovește Europa. Sunt așteptate furtuni puternice în aceste zone din România

Avertizarea meteo. Un nou ciclon format în bazinul Mediteranei își face simțită prezența în sudul…

48 de minute ago

Măsuri cheie pentru combaterea fumatului propuse de un chirurg oncolog. Rolul alternativelor fără fum

În cadrul celui de-al 7-lea Summit Privind Reducerea Efectelor Nocive ale Fumatului, desfășurat pe 16…

o oră ago

Cele trei zodii care se căsătoresc după 40 de ani. Își găsesc târziu sufletul-pereche

Există anumite zodii care tind să amâne căsătoria până la vârste mai înaintate, trecând chiar…

2 ore ago

Sunt misterioase și grave! Boli greu de diagnosticat

Atunci când un pacient intră pe ușa unui cabinet de consultații, el se așteaptă ca…

2 ore ago

Fiica secretă a Regelui Charles. Seamănă izbitor cu Prințesa Diana!

Prințesa Diana a murit la 31 august 1997, când avea doar 36 de ani, împreună cu…

3 ore ago

Citeste si: