Categories: Ştiri sănătate

Ce este rujeola și cum se manifestă? România se confruntă cu epidemie de rujeolă. Medic: poate da complicaţii severe, chiar mortale

Ministerul Sănătății a declarat marți epidemie de rujeolă la nivel național, în contextul în care sunt aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe. Potrivit Ministerului, epidemia a fost declarată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

Rujeola, cunoscută și sub numele de pojar, este o boală infecțioasă cauzată de virusul rujeolei (rubeolei). Este o afecțiune contagioasă care se transmite prin picături de salivă sau secreții respiratorii de la o persoană la alta.

Iată câteva aspecte cheie legate de rujeolă

Simptome: Simptomele comune ale rujeolei includ febră ridicată, erupție cutanată, tuse, strănut și ochi rouă și înroșiți. Erupția cutanată începe adesea pe față și se răspândește în jos pe corp.

Perioada de incubație: Perioada de incubație a rujeolei este de obicei între 10 și 14 zile de la expunere la virus.

Transmitere: Virusul rujeolei se transmite prin picături de salivă și secreții respiratorii, de obicei, atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Boala este extrem de contagioasă.

Prevenire: Vaccinarea este cea mai eficientă modalitate de prevenire a rujeolei. Vaccinul împotriva rujeolei face parte din schema de vaccinare de rutină și este, de obicei, administrat în copilărie sub formă de vaccin MMR, care protejează și împotriva oreionului și rubeolei.

Complicații: Rujeola poate cauza complicații grave, cum ar fi pneumonie, encefalită și altele, în special la copii mici și adulții cu un sistem imunitar slăbit.

Tratament: Nu există un tratament specific pentru rujeolă, iar boala se gestionează de obicei prin controlul simptomelor. Este important ca persoanele cu rujeolă să evite contactul cu alții pentru a preveni răspândirea bolii.

Care sunt simptomele rujeolei?

Simptomele rujeolei apar, de obicei, după 10-12 zile de la infectare:

  • simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli cu rinoree, tuse și febră ușoară;
  • ochii se înroșesc și devin sensibili la lumină;
  • între zilele 3 și 7, temperatura poate ajunge până la 41 ⁰C;
  • o erupție roșie care durează între 4 și 7 zile apare mai întâi pe față și se întinde apoi pe tot corpul;
    pot apărea și mici puncte albe pe gingii și în interiorul obrajilor.

Complicațiile provocate de rujeolă

„Să nu uităm că cei care fac rujeolă sunt expuşi la o complicaţie la distanţă, peste ani de zile, care se cheamă panencefalita sclerozantă subacută şi care este o boală fatală. Apare undeva în jurul vârstei de 10-14 ani la copiii care au trecut prin rujeolă, nu toţi, evident, dar nu avem de unde să ştim, şi care nu are niciun fel de soluţie terapeutică, se datorează persistenţei virusului rujeolic la nivelul creierului, care se activează după ani de zile”, declara în vară pentru News.ro dr. Simin Aysel Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureșt

„Toate lucrurile astea sunt prevenite de vaccin, aşa că eu cred că balanţa în ceea ce priveşte aceste posibile riscuri ca să zic aşa între ghilimele care sunt minore şi fără niciun fel de impact versus riscul complicaţiilor prin boală şi la distanţă, cred că ar trebui să determine o alegere corectă în opţiunea părinţilor, şi anume vaccinarea”, explică medicul.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

10 minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

40 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: