Categories: Expertul zilei

Ce este retenția de apă și cum putem scăpa de ea? Iată sfaturile simple ale unui nutriționist

Retentia de apa apare atunci cand organismul retine in tesuturi mai multa apa decat are nevoie. Si in acest context, retenţia de apă ȋn organism cauzează fluctuaţii de greutate. Astfel, de multe ori, pacienţii supraponderali sau obezi pot avea probleme cu indicele de greutate si din cauza retentiei de apa care poate depasi in unele cazuri si 3 litri de apa distribuiti in diferite straturi celulare.

Simptome retenția de apă

Cel mai comun semn al faptului ca te-ai putea confrunta cu retentia de apa in organism este umflarea mainilor si a picioarelor.

Retentia de apa are simptome precum:

  • piele cu textura lucioasa si intinsa
  • inflamatii ale gleznelor
  • umflare a articulatiilor
  • balonare nefireasca
  • crestere in greutate
  • dificultati ale respiratiei
  • durere a articulatiilor
  • migrene

Ce este retenția hidrică?

„Retenție hidrică înseamnă că mâncăm prea sărat, că ceva nu e în regulă cu organismul nostru și că ceea ce consumăm ca lichide, practic nu se elimină în mod regulat, nu se elimină suficient și poate fi un semn de afecțiune la nivel renal, sau o altă afecțiune a unui sistem din organismul nostru.

De cele mai multe ori, sodiul prea mult din dietă practică ajută și favorizează menținerea lichidelor în organism. Potasiul, spre deosebire de sodiu, este un diuretic și ajută la eliminarea lichidelor din organism, păstrând echilibrul hidrolitic la nivel vascular”, a spus Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

De ce este important să acordăm importanță mesei de seară?

„Atunci când seara, în special, sunt mese bogate în proteine, acea friptură după serviciu, cu salată sau murăturile, sau o supă, dar în care s-a adăugat un potențiator de gust, care e foarte sărat, sau dacă a fost acrită cu zeamă de varză, de exemplu. A doua zi ne trezim cu aceste edeme, aceste retenții hidrice. Total neplăcute. Să nu uităm, cel mai neplăcut lucru este aspectul celulitei care se amplifică în special pe abdomen sau pe picioare”, a precizat Lygia Alexandrescu.

Soluția: înlocuiește sarea sodată cu sare potasică cu sodiu redus

„Când suntem mâncăcioși de sare putem înlocui această sare sodată cu sare potasică cu sodiu redus, adică 75% potasiu și 25% sodiu, deci el trebuie să existe. Sarea potasică are avantajul că ne ajută să eliminăm foarte ușor.  E important de spus că tot ce cumpărăm: pâine, brânză, toate au un aport mare de sodiu. Dar putem controla ce mâncăm noi. În sensul că dintr-o brânză pe care o cumpărăm până acum, o telemea veche, putem cumpăra o telemea proaspătă sau chiar dacă și la telemeaua proaspătă apar temeri, putem merge pe o variantă de caș proaspăt sau de urdă”, adaugă nutriţionist.

Importanța consumului suficient și constant de apă

„De multe ori apare retenție hidrică la persoanele care nu mănâncă sărat dar nu consumă apă multă și atunci bietul corp, pentru că el are nevoie de o cantitate de apă, reține apa tocmai pentru procesele metabolice biologice. Apa curată și băută constant, 30 ml, cum e iarna acum, 30 de ml de apă și ceai neîndulcit pe kilogram corp pe zi practic atenuează, elimină și dacă mai renunțăm și la sodiu şi se înlocuiește cu potasiu, categoric se scapă de aceste retenții hidrice”, explică nutriţionistul.

Printre produsele care au efect diuretic se numara: ceaiul de papadie, ceaiul de matase de porumb, paducel si ienupar. Pentru ca retentia de lichide poate sa fie produsa de anumite afectiuni sau de consumul anumitor medicamente este important sa discuti cu un medic despre aceasta conditie, inainte de a incerca sa te tratezi singur cu produse naturiste.

Recent Posts

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

30 de minute ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

60 de minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

o oră ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

11 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

12 ore ago

Citeste si: