Categories: Ştiri sănătate

Ce este repausul alimentar și când este indicat?

Repausul alimentar constă în limitarea consumului de alimente pe o perioadă de timp indicată. Acesta poate fi recomandat în anumite ciscumtanțe medicale, precum analizele de laborator.

Repausul alimentar este necesar pentru a determina determina în mod corect anumite valori în timpul recoltării pentru analizele de laborator.

Repausul alimentar reprezintă restricția de a consuma orice fel de alimente și băuturi (cu excepția apei), într-o perioadă de timp indicată, potrivit bioclinica.ro.

Repausul alimentar permite efectuarea analizelor de laborator în condiții optime și interpretarea pertinentă a rezultatelor acestora. Absența repausului alimentar poate fi o cauză de eroare, fie prin influență directă, fie prin artefactul analitic indus de lipemie.

O perioadă de repaus alimentar strict (de cel puțin 12 ore) este indispensabilă pentru determinarea: bilanțului lipidic, fosforului și glucozei. Numeroase alte dozări necesită un repaus alimentar de cel puțin 4 ore (de exemplu: albumina, acid uric, fier, transaminaze, amilaza, creatinina, uree etc.).

Totuși, în cazul altor analize de laborator, nu este necesar un repaus alimentar strict. Recoltarea se poate efectua la minimum două ore după consumul unei mese sărace în grăsimi.

Repausul alimentar- ce este și cum se efectuează în mod corespunzător?

-nu consumați nici un fel de aliment
-nu consumați nici un fel de băuturi (cu excepția apei – se recomandă consumul a 1-2 pahare de apă în timpul perioadei de repaus, recoltarea fiind mai dificilă dacă sunteți deshidratat)
-nu mestecați gumă
-nu efectați exerciții fizice
-nu fumați

De ce nu ai voie să bei alte lichide, cu excepția apei?

Cafeaua, ceaiurile sau sucurile pot crește temporar nivelul glucozei din sânge.

De ce nu este indicat să faci exerciții fizice?

Exercițiile fizice pot modifica temporar anumite valori din organism, precum colesterolul și glucoza din sânge.

De ce nu este indicat să fumezi?

Fumatul poate crește nivelul colesterolului “rău” (LDL-colesterol) și poate crește nivelul de insulină, fapt care determină modificarea valorilor glucozei în sânge.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

20 de minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

50 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: