Sari la conținut

Ce este regula 15-15 cu care poți să tratezi o cădere de glicemie. Esențială, mai ales, pentru diabetici

Hipoglicemia este termenul medical pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge. Pentru a ajuta la tratarea acesteia, experții în sănătate recomandă utilizarea regulii de 15. Cu această metodă, o persoană își poate crește în siguranță nivelul zahărului din sânge atunci când scade sub normal. 

Termenul „hipoglicemie” se referă la nivelurile scăzute ale zahărului din sânge. De obicei, organismul poate regla zahărul din sânge pentru a-l menține într-un interval adecvat. Cu toate acestea, anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, pot face dificilă reglarea zahărului din sânge.

Diferiți factori, cum ar fi faptul că nu mâncați suficient sau administrați prea multă insulină, pot determina scăderea nivelului zahărului din sânge. Acest lucru poate duce la mai multe simptome, cum ar fi transpirație, amețeli și confuzie.

Pentru a trata simptomele scăderii glicemiei, poți folosi regula de 15 pentru creșterea sănătoasă a zahărului din sânge.

Care este regula 15-15?

Regula lui 15, cunoscută și sub denumirea de regula 15-15, se referă la o metodă de creștere a nivelului glicemiei și implică utilizarea a 15 grame (g) de carbohidrați.

După 15 minute de așteptare, o persoană își verifică din nou nivelul zahărului din sânge și consumă o altă porție de carbohidrați dacă zahărul din sânge este încă scăzut.

Cum se aplică regula 15-15

Potrivit Asociației Americane de Diabet, o persoană poate folosi regula 15 atunci când zahărul din sânge este sub 70 de miligrame pe decilitru (mg/dL). Cu toate acestea, această cifră poate varia ușor pentru diferite persoane.

Dacă o persoană observă simptome pe care le asociază cu hipoglicemia este recomandabil să-și verifice glicemia și să o trateze dacă este necesar.

Conform regulii 15, o persoană consumă 15 g de carbohidrați și își verifică din nou glicemia după 15 minute. Dacă nivelul zahărului din sânge este încă scăzut, mai consumă 15 g de carbohidrați și așteaptă încă 15 minute pentru a verifica din nou.

O persoană repetă acești pași până când glicemia se află în intervalul optim. Odată ajunsă la nivelul normal, persoana în cazuă ar trebui să mănânce o masă sau o gustare hrănitoare pentru a se asigura că zahărul din sânge rămâne stabil.

Medicii sfătuiesc oamenii să-și verifice glicemia mai des atunci când este mai probabil să apară episoade de hipoglicemie, cum ar fi în climat mai cald, cu niveluri de activitate mai ridicate, când sunt bolnavi sau când călătoresc.

În plus, o persoană ar trebui să evite carbohidrații cu multe fibre, cum ar fi fasolea, și carbohidrații cu grăsimi, cum ar fi ciocolata. În schimb, ar trebui să consume carbohidrați cu acțiune rapidă.

Cei mai buni carbohidrați pentru a crește glicemia

„Carbohidrații cu acțiune rapidă” se referă la alimente sau băuturi care cresc rapid nivelul zahărului din sânge. Acești carbohidrați cu eliberare rapidă, cunoscuți și sub denumirea de alimente cu indice glicemic ridicat (GI), eliberează rapid glucoza în fluxul sanguin, provocând o creștere a nivelului glicemiei.

În multe cazuri, aceste alimente sunt carbohidrați simpli, pe care organismul îi poate folosi ușor și rapid pentru energie datorită structurii lor simple. Sunt adesea zaharuri naturale din fructe sau zaharuri adăugate în gustări. Exemple de 15 g de carbohidrați cu acțiune rapidă includ:

  • 1 lingură de zahăr, miere sau sirop de porumb
  • 120-180 ml de suc
  • aproximativ 3-4 tablete de glucoză
  • 1 doză de gel de glucoză
  • aproximativ 3 bucăți de bomboane tari sau gumate

Tratamentul nivelului scăzut de zahăr din sânge

Chiar dacă regula de 15 poate la gestionarea unui episod de hipoglicemie ușoară (zahăr din sânge între 55-69 mg/dL), este posibil să nu fie eficientă în caz de hipoglicemie severă. Aceasta se referă la scăderea glicemiei sub 55 mg/dL.

În astfel de situații, medicii recomandă folosirea unei injecții cu glucagon. Glucagonul este un medicament eliberat pe bază de rețetă care poate ajuta la tratarea nivelului scăzut de zahăr din sânge. Este un hormon natural care acționează împreună cu insulina pentru a ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Glucagonul funcționează în esență în mod opus insulinei. Ca atare, acționează asupra ficatului și stimulează conversia glicogenului stocat în glucoză. Acest proces este cunoscut sub numele de glicogenoliza. De asemenea, promovează producția de glucoză din aminoacizi și reduce consumul de glucoză de către ficat.

Deoarece persoana cu diabet zaharat nu va putea administra singură injecția, este important ca îngrijitorii să știe unde să găsească glucagonul și cum să-l administreze.

Ce să faci după un episod de hipoglicemie

După ce a folosit regula de 15 pentru a trata un episod de hipoglicemie ușoară, o persoană poate, de obicei, să revină la activitățile obișnuite după ce glicemia se află în intervalul țintă.

Dacă o persoană necesită o injecție cu glucagon, medicii îi sfătuiesc să primească tratament medical de urgență. În mod similar, dacă se confruntă în mod repetat cu un nivel scăzut de zahăr din sânge, ar trebui să contacteze un medic. Persoana poate avea nevoie să-și schimbe planul de îngrijire a diabetului.

În plus, după tratarea hipoglicemiei, este indicat să verificați mai des glicemia. Acest lucru se datorează faptului că, după ce ați experimentat un episod de hipoglicemie, este mai probabil să vă confrunțați cu altele. Prin urmare, e indicată verificarea mai frecventă a glicemiei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel