Din cuprinsul articolului
Se spune că quercetina, un pigment vegetal, are beneficii antioxidante și antiinflamatorii. Acest compus chimic (flavonoid) se găsește în mod natural în alimente, inclusiv mere, ceapă, ceaiuri, fructe de pădure, vin roșu și ierburi precum ginkgo biloba și sunătoare. Este disponibil și sub formă de supliment.
Quercetina este uneori utilizată în diferite afecțiuni de sănătate, cum ar fi boli de inimă, cancer, artrită și COVID-19. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice bune care să susțină luarea lui pentru aceste condiții.
Acest articol discută despre presupusele utilizări ale quercetinei și cercetările sale disponibile. De asemenea, acoperă efectele secundare potențiale și interacțiunile medicamentoase-suplimente.
Suplimentele alimentare nu sunt reglementate ca medicamentele în Statele Unite, ceea ce înseamnă că Food and Drug Administration (FDA) nu le aprobă pentru siguranță și eficacitate înainte ca produsele să fie comercializate. Atunci când este posibil, alegeți un supliment testat de o terță parte de încredere, cum ar fi USP, ConsumerLabs sau NSF.
Cu toate acestea, chiar dacă suplimentele sunt testate de terți, asta nu înseamnă că sunt neapărat sigure pentru toți sau eficiente în general. Prin urmare, este important să discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală despre orice suplimente pe care intenționați să le luați și să verificați despre potențialele interacțiuni cu alte suplimente sau medicamente.
Utilizarea suplimentelor ar trebui să fie individualizată și verificată de un profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi un dietetician nutriționist, farmacist sau furnizor de servicii medicale. Niciun supliment nu este destinat să trateze, să vindece sau să prevină o boală.
Cercetările cu privire la potențialele beneficii ale quercetinei pentru sănătate sunt limitate. Din cauza lipsei cercetărilor umane, nu există suficiente dovezi care să susțină utilizarea quercetinei pentru următoarele:
Mai mult decât atât, există, de asemenea, puține dovezi că administrarea de quercetină pe cale orală înainte de exerciții fizice va reduce oboseala sau va îmbunătăți capacitatea de exercițiu Sunt necesare mai multe cercetări, deoarece au fost publicate puține studii umane bine concepute, controlate cu placebo și revizuite de colegi.
O meta-analiză a studiilor umane a analizat efectele quercetinei asupra controlului tensiunii arteriale.
Analiza a inclus șapte studii formate din 587 de persoane în total. Rezultatele au arătat că suplimentarea cu quercetină a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică și diastolică. Aceste reduceri au fost observate mai ales la persoanele care iau doze mai mari de 500 miligrame (mg) pe zi sau mai mari.
Cele mai multe studii din analiză au implicat persoane cu hipertensiune arterială, cu excepția unuia care a inclus persoane cu prehipertensiune și boală în stadiul 1.
Cu toate acestea, nu este clar dacă quercetina are multe beneficii clinice sau ar fi utilă ca supliment suplimentar pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele, a analiza alte doze și a studia potențialele interacțiuni cu medicamentele antihipertensive.
Niciun supliment nu ar trebui să înlocuiască îngrijirea medicală standard. Verificați întotdeauna cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală înainte de a începe orice supliment nou.
Unele studii sugerează că quercetina poate ajuta la reducerea inflamației în organism.
Un mic studiu a examinat posibilele efecte ale quercetinei asupra inflamației, severității bolii și simptomelor la femeile cu poliartrită reumatoidă. Studiul a inclus 50 de indivizi care au fost sortați într-un grup de suplimente cu quercetină sau într-un grup placebo timp de opt săptămâni. Utilizatorii de quercetină au luat 500 de miligrame (mg) zilnic.
După opt săptămâni, cei care au primit quercetină au raportat o reducere semnificativă a rigidității dimineții devreme, a durerilor de dimineață și a durerii după activitate, conform rezultatelor. Utilizatorii de quercetină au avut, de asemenea, markeri redusi ai inflamației în comparație cu cei din grupul placebo.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a recomanda quercetina în acest scop. Dacă aveți dureri, consultați un furnizor de asistență medicală pentru îndrumări medicale.
Consumul unui supliment precum quercetina poate avea potențiale efecte secundare.
Quercetina este în general bine tolerată atunci când este utilizată în cantități adecvate. Unele posibile efecte secundare ale quercetinei includ:
Consultați-vă cu medicul dumneavoastră înainte de a lua quercetină. Asigurați-vă că menționați orice medicamente pe care le luați și orice afecțiuni medicale preexistente.
Persoanele însărcinate sau care alăptează, copiii și persoanele cu probleme renale nu ar trebui să ia quercetină sub nicio formă, deoarece nu s-au făcut suficiente cercetări în aceste populații.
Este esențial să citiți cu atenție lista de ingrediente și panoul cu informații nutriționale ale unui supliment pentru a ști ce ingrediente și cât de mult din fiecare ingredient este inclus. Vă rugăm să revizuiți această etichetă a suplimentului cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru a discuta eventualele interacțiuni cu alimente, alte suplimente și medicamente.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…