Sari la conținut

Ce este psihopatia și cum recunoști un psihopat. Caracteristici care îl dau de gol

Profil de psihopat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ce este psihopatia si care sunt semnele prevestitoare

Caracteristici care dau de gol un psihopat. Ca și alte tulburări de personalitate, se crede că psihopatia există într-un spectru și variază în severitate: de la agresiune ocazională la comiterea mai multor crime. 

Psihopații trăiesc printre noi, ca prieteni, colegi și chiar parteneri. Psihopații sunt de obicei manipulatori, înșelători și nesăbuiți și nu le pasă de sentimentele altora. Psihopații cred că acțiunile lor sunt justificate și nu simt nicio remuşcare pentru vreun rău făcut.

Psihopații sunt, de asemenea, considerați a fi mai impulsivi decât sociopații, ceea ce înseamnă că sunt predispuși la izbucniri violente, făcându-i mai periculoși. Ambele afecțiuni tind să afecteze mai mulți bărbați decât femei, spune NHS.

Caracteristici care dau de gol un psihopat

Tulburarea de personalitate antisocială este diagnosticată după o evaluare psihologică detaliată riguroasă. Potrivit NHS, o persoană cu tulburare de personalitate antisocială poate:

  • să exploateze, să manipuleze sau să încalce drepturile altora
  • să nu aibă îngrijorare, regret sau remuşcări în legătură cu suferinţa altor persoane
  • să se comporte iresponsabil și să manifeste dispreț față de comportamentul social normal
  • să aibă dificultăți în a menține relații pe termen lung
  • să NU își poată controla furia 
  • să îi lipsească sentimentul de vinovăție sau să nu învețe din greșeli
  • să dea vina pe alții pentru problemele din propria viață
  • să încalce legea în mod repetat

Cum tratezi o tulburare de personalitate antisocială

Experții obișnuiau să creadă că tulburările de personalitate antisocială sunt afecțiuni pe tot parcursul vieții. Dar acum, unii cred că pot fi tratați și chiar vindecați.

Potrivit NHS, dovezile sugerează că comportamentul se poate îmbunătăți în timp cu terapie, chiar dacă caracteristicile de bază, cum ar fi lipsa de empatie, rămân. Terapiile vorbite, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală (TOC) sunt uneori folosite pentru a trata tulburarea de personalitate antisocială.

Programele comunitare pot fi o metodă eficientă de tratament pe termen lung pentru persoanele cu tulburări de personalitate antisocială, susțin medicii. Terapia socială abordează riscul persoanei de a jigni și lucrează pentru a satisface nevoile sale emoționale și psihologice.

Există puține dovezi care să sugereze utilizarea medicamentelor pentru tratarea tulburării de personalitate antisocială. Dar anumite medicamente antipsihotice și antidepresive pot fi de ajutor în unele cazuri.

Dacă sunteți îngrijorat de oricare dintre simptomele dvs., ar trebui să consultați un medic de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel