Din cuprinsul articolului
Contribuția proprie a unui participant poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fără a depăși, împreună cu celelalte rețineri pe care le-ar avea, jumătate din salariile nete lunare, respectiv din veniturile asimilate.
Angajatorul reține atât contribuțiile proprii, cât și contribuțiile angajaților săi care au calitatea de participanți la un fond și le virează odată cu contribuțiile de asigurări sociale obligatorii.
Contribuția poate fi împărțită între angajat și angajator potrivit prevederilor stabilite de schemă și actul individual de aderare.
Un contribuabil va putea primi venitul suplimentar reprezentat de pensia ocupațională după ce se va pensiona la limita de vârstă sau în caz de invaliditate. În cazul nefericit al decesului contribuabilului, banii acumulați în contul de pensie ocupațională nu se pierd, ci le vor reveni moștenitorilor, notează Curs de Guvernare.
Participantul la un fond de pensii ocupaționale poate fi orice persoană aflată într-o relație contractuală de muncă cu un angajator, persoană fizică sau juridică, ale cărei activități ocupaționale îi dau sau îi vor da dreptul la o pensie în conformitate cu dispozițiile privind sistemul de pensii ocupaționale, notează Ministerul Muncii într-un ghid publicat pe site-ul propriu.
Dreptul la pensia ocupațională se deschide, la cererea participantului, în condițiile prevăzute de schemă și prospect și în conformitate cu legislația privind plata pensiilor private.
Participantul al cărui activ personal nu este suficient pentru acordarea unei pensii ocupaționale primește o plată unică sau plăți eșalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere.
Page: 1 2
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…