Sari la conținut

Ce este perfuzia cerebrală și în ce situații e indicată

cancer creier
Sursa foto: Doctorul Zilei
boala incurabila

Perfuzia cerebrală este investigația care poate face diferența între o leziune malignă (canceroasă) și una benignă (necanceroasă). De asemenea, poate fi foarte utilă și în cazul unui atac cerebral ischemic.

Dr. Bogdan Tudose, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, cu specializare în imagistica prostatei prin tehnica RMN multiparametrică, clinica Medima Health, a explitcat, pentru Doctorul Zilei când e necesară perfuzia cerebrală.

Perfuzia cerebrală face diferența între malign și benign

Doctorul Zilei: Puteți să ne explicați ce este perfuzia cerebrală?

Dr. Bogdan Tudose: Perfuzia cerebrală în principiu este o examinare de tip RMN, care este un pic mai complicată, în sensul că până acum vreo 5 ani de zile se folosea examinarea RMN cu substanță de contrast și se identifica trecerea sau absorbția substanței de contrast de către o leziune. Problema este că această absorbție a substanței de contrast era relativ nespecifică și se întâlnea în foarte multe leziuni din care unele erau benigne de tip necroză postradică, iar altele erau maligne de tipul recidivă tumorală.

Pentru a face diferența între aceste 2 tipuri de leziuni, mai ales acum în ultimii ani, când radioterapia a luat un avânt foarte mare și foarte multe dintre leziunile cerebrale mai ales, în care sunt tratate cu radioterapie stereotactică CyberKnife a trebuit găsită o soluție în a face un diagnostic diferențial mai corect între leziunea de tip recidivă tumorală și o leziune de tip necroză postradică, practic pentru a face mult mai bine diferențierea între leziuni maligne și benigne.

Ca să explic pentru înțelesul tuturor va fi destul de dificil, așa că mă voi limita în a spune că este un tip de investigație specifică RMN care face această diferențiere.

Indicațiile perfuziei cerebrale

Doctorul Zilei: Pentru ce probleme de sănătate se aplică?

Dr. Bogdan Tudose: În principiu, după cum am spus anterior, este o examinare care trebuie recomandată de către medicul neurolog sau neurochirurg. Ea apare numai împreună cu celelalte examinări din RMN la nivel cerebral, ea nu se va face o examinare doar de perfuzie cerebrală sau doar de spectroscopie.

Ea va trebui făcut împreună și va trebui interpretată împreună cu celelalte ponderații, cu celelalte investigații și aduce detalii suplimentare. În principiu, diagnosticul sau avantajul pe care îl aduce această perfuzie cerebrală și spectroscopia îngustează foarte mult diagnosticul diferențial și ne orientează către una sau către alta dintre patologii.

Perfuzia cerebrală, extrem de utilă în caz de atac cerebral ischemic

Doctorul Zilei: În cazurile de AVC sau tumori intracraniene se aplică perfuzia cerebrală? Puteți să ne detaliați?

Dr. Bogdan Tudose: În cazul AVC-ului ischemic, perfuzia cerebrală are un avantaj în a face managementul pacientului în primele 6 ore. Gold standardul la acest moment în AVC-urile de tip ischemic este de a fi examinat cu perfuzie cerebrală în primele 4 ore, de a se identifica zona care poate fi recâștigată prin stentarea arterelor principale ale pacientului și apoi decizia de a stenta pacientul.

Este foarte important și de a face un asemenea program de Stroke, cum există și programul de infarct miocardic, cred că așa ar trebui să fie și este din câte știu eu există un interes din partea Ministerului Sănătății în acest domeniu de a face un program de Stroke, exact cum este cel de infarct miocardic în care se orientează pacientul către centrele dedicate în momentul în care are un AVC și în acele centre dedicate există un medic de radiologie intervențională și cu ajutorul perfuziei cerebrale făcute cu un aparat RMN se decide dacă se intervine cu avantaje fenomenale asupra urmărilor unui AVC ischemic.

Gândiți-vă că un AVC ischemic într-un teritoriu mare poate fi invalidant, poate duce la tetrapareză, la tulburări grave ale memoriei psihice și fizice. În momentul în care se stentează sau în momentul în care avem o echipă care poate stenta un pacient, finalul poate fi mult mai bun.

Rolul perfuziei terapeutice în managementul cancerului

Doctorul Zilei: Dar în cazul tumorilor intracraniene?

Dr. Bogdan Tudose: Pentru tumorile intracraniene avantajul perfuziei cerebrale este a face diagnostic diferențial, practic într-o recidivă tumorală și o zona de necroză postradică și de a aduce un diagnostic cât mai corect între o leziune benignă și o leziune malignă.

Doctorul Zilei: Perfuzia cerebrală este utilizată în planificarea și optimizarea planului terapeutic al pacientului oncologic?

Dr. Bogdan Tudose: Da, practic în ultimii ani datorită avansului pe care și chimioterapia l-a avut, sunt foarte multe medicamente care sunt eficiente asupra unor vascularizații tumorale. Practic, odată cu apariția medicamentelor de tip Avastin în care se blochează vasele care irigă tumora, sunt tot felul de pseudo progresii și pseudo regresii tumorale care trebuie verificate la 3 luni, la 6 luni și numai prin examinarea de tip perfuzie.

E foarte dificil de a face un diagnostic diferențial între o tumoră care are progresie sau care are regresie doar prin examinarea clasică de substanță de contrast.

Doctorul Zilei: Care e diferența dintre perfuzie cerebrală nativ și cea cu substanță de contrast? Care oferă imagini mai bune?

Dr. Bogdan Tudose: Există preocupări la toți cei care vând aparatură de tip RMN de a face un sistem de perfuzii care numește ASL (Arterial Spin Labeling) în care nu se folosește substanță de contrast. Din păcate, la momentul de față, examinarea de tip ASL nu este la fel de corectă sau la fel de eficientă ca și examinarea perfuziei cu substanță de contrast.

Probabil că în următorii ani, peste 5-10 ani, vom avea un avans al acestor metodologii și vom putea vorbi despre examinarea ASL care să fie la fel de eficientă sau la fel de corectă din punct de vedere medical, ca și cea cu substanță de contrast.

Noi investigații în AVC și tumori la creier

Doctorul Zilei: Ce este spectroscopia cerebrală?

Dr. Bogdan Tudose: Spectroscopia cerebrală, împreună cu perfuzia cerebrală, sunt noi tipuri de investigații care sunt într-adevăr niște investigații dedicate în principiu tumorilor de tip malign cerebral și sunt dedicate pacienților cu AVC ischemic în stadiu acut.

Trebuie cumva gândit tot la nivel de Minister o soluție în care să fim cât mai mulți pregătiți în acest domeniu și să găsim o soluție ca programul de Stroke să devină viabil și în România.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel