Sari la conținut

Ce este parestezia, noul efect secundar al vaccinului Moderna

Este normal ca în cazul vaccinurilor covid, ca și în cazul tuturor medicamentelor, unele reacții adverse mai puțin frecvente să fie identificate pe măsură ce trece mai mult timp și le-au primit mai multe persoane.

Astfel, nu trebuie să ne alarmăm pentru că acum AEMPS (Agenția Spaniolă de Medicament și Produse de Sănătate) a adăugat paresteziile pe lista posibilelor efecte secundare ale vaccinului Moderna.

Ce este parestezia?

Parestezia este o senzație anormală datorată iritației sau compresiei nervilor dintr-o zonă a corpului. De obicei, este descrisă ca o senzație de furnicături.

Deși parestezia este un fenomen foarte des întâlnit în viața noastră de zi cu zi (apare adesea atunci când adoptăm posturi proaste sau ne sprijinim pe o anumită parte a corpului), nu este cazul paresteziei cauzate de vaccin: în Spania au fost depistate doar 158 de cazuri după administrarea a 14,2 milioane de doze, ceea ce echivalează cu 1,1 cazuri la 100.000 de înțepături de ace.

Parestezia apare de obicei brusc și dispare de la sine după un timp scurt.

Care sunt simptomele?

Parestezia are un simptom clar, care este o senzație de furnicături într-o anumită parte a corpului. În același timp, membrul afectat poate să nu răspundă atunci când încerci să-l miști, s-ar putea să-și fi pierdut sensibilitatea la atingere și furnicăturile pot deveni mai deranjante la contactul cu suprafețele și obiectele.

Episodul apare brusc și de obicei se termină de la sine în câteva secunde sau minute.

Este important să distingem parestezia de hipoestezie, un fenomen similar și înrudit, dar constând într-o pierdere a senzației. Acesta din urmă este, de asemenea, recunoscut ca un posibil efect secundar al vaccinului Moderna.

Cum se tratatează?

Datorită duratei sale de obicei scurte, de obicei nu se acționează împotriva paresteziei. Este considerat un motiv de îngrijorare doar dacă persistă în timp sau dacă este foarte recurent.

În cazuri temporare, simptomele pot fi atenuate prin mișcări, exerciții sau masaje menite să restabilească circulația corespunzătoare a sângelui în zona afectată. În cele persistente, anumite medicamente antiinflamatoare și altele, cum ar fi aspirina, pot ameliora simptomele în timp ce cauza de bază este abordată.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel