Categories: Ştiri sănătate

Ce este neurofibromatoza şi cum se tratează. Proiect lansat de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie

Din cuprinsul articolului

Neurofibromatoza este o boală care afectează aproximativ una din 3.000 de nașteri. Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie a lansat astăzi un proiect prin care dorește un grad de conștientizare mai mare și implicarea medicilor de familie în depistarea activă a simptomelor acestei boli.

„Vom lansa către colegii noștri, medici de familie și medici din alte specialități cu practică pediatrică un semnal de alarmă, un formular care arată care sunt cele mai frecvente ,,semne la vedere”, le denumim noi, pe care le pot depista la pacienții lor și îi îndemnăm ca pe parcursul lunii martie să facă o depistare activă a acestei boli și sperăm ca în mai, de Ziua Neurofibromatozei, să putem aduna aceste date.

Din păcate, România nu are o statistică legat de neurofibromatoză și ceea ce sperăm noi este să creăm un registru, să creăm o bază de date, să updatăm datele pe care le avem despre pacienții din România și, de ce nu, să găsim o cale să-i îndrumăm pe aceia care sunt diagnosticați să parcurgă sistemul sanitar românesc”, a declarat pentru RRA Raluca Ghionaru, preşedinta Asociaţiei.

Cauzele neurofibromatozei

Neurofibromatoza este cauzata de defecte genetice (mutatii) care fie sunt transmise de un parinte, fie apar spontan dupa conceptie. Genele specifice implicate depind de tipul neurofibromatozei:

Neurofibromatoza de tip 1. Gena NF1 este localizata pe cromozomul 17. Aceasta gena produce o proteina numita neurofibromina care ajuta la reglarea cresterii celulare. Gena mutanta determina pierderea neurofibrominei, care permite celulelor sa creasca necontrolat.

Neurofibromatoza de tip 2. Gena NF2 este localizata pe cromozomul 22 si produce o proteina numita merlin (numita si schwannomin), care suprima tumorile. Gena mutanta provoaca o pierdere de merlin, ducand la cresterea necontrolata a celulelor.

Schwannomatoza. Pana in prezent, se stie ca doua gene provoaca schwannomatoza. Mutatiile genelor SMARCB1 si LZTR1, care suprima tumorile, sunt asociate cu acest tip de neurofibromatoza.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

2 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

3 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

4 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: