Din cuprinsul articolului
Menoragia, cunoscuta si ca o menstruatie puternica, este descrisa ca o hemoragie grava si prelungita in timpul ciclului menstrual, care poate sa intrerupa activitatea normala a unei femei si le afecteaza, la nivel global, pe mai mult de 20% dintre ele.
Consecinta a acestei dereglari menstruale este anemia, pe care o putem identifica dupa senzatia de oboseala, epuizara, ameteala, durere de cap, stare generala proasta, tahicardie (accelerare anormala a batailor inimii) si hipotensiune. Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne explica de ce apare menoragia si cum se trateaza.
Ce este menoragia?
Este foarte important sa cunosti simptomele care trebuie sa te responsabilizeze si sa te determine sa mergi la un consult la medicul ginecolog. Durata, fluxul si variatii ale datei cand vine menstruatia sunt perfect normale si nu trebuie sa te ingrijoreze. Potrivit doctorului ginecolog, Silviu Istoc, medic obstetrica-ginecologie, fiecare femeie are un ciclu menstrual unic si chiar daca perioada optima a acestuia este 28 de zile cu o durata de 4 zile, fluctuatii intre 21 si 32 de zile sunt considerate normale. Semnalele de alarma apar insa in momentul in care durata menstruatiei este de peste 7 zile si este necesara schimbarea absorbantului la fiecare 2-3 ore.
„Menoragia este una dintre cele mai comune probleme ginecologice in prezent, iar cauzele sale pot fi descoperite in totalitate doar in urma unor analize de laborator sau imagistice. Exista mai multe cauze ale menoragiei de la fibroame uterine, tesuturi necanceroase care cresc in interiorul uterului, pana la dereglari hormonale, hipertensiune, medicamente anticoagulante, de boli de sange, tulburarile de coagulare sau hemofilia, precum si de boli hepatice precum ciroza hepatica”, explica dr. Silviu Istoc, medic obstetrica-ginecologie.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Cand menstruatia dureaza mai mult de o saptamana si este insotita de dureri constante in abdomenul inferior si de scurgeri cu cheaguri mari de sange este recomandat sa discuti cu un medic ginecolog despre aceasta problema.
Daca va fi cazul, medicul ginecolog iti recomanda cateva analize pentru a determina cauza menoragiei. In functie de decizia medicului, el poate sa-ti recomande unele analize, cum ar fi:
• Testul Papanicolaou pentru a exclude boli precum infectia cervicala, inflamatii, displazie sau cancer;
• Biopsie endometriala pentru a testa mucoasa uterului privind anomalii celulare sau cancer;
• Ultrasunete pentru a evalua organele pelvine, inclusiv uterul, ovarele si pelvisul;
• Analize de sange pentru depistarea anemiei, a bolii glandei tiroide sau dereglari hormonale.
Cum poti trata menoragia?
„Tratamentul menoragiei poate fi si simptomatic, iar in acest caz se administreaza antiinflamatoare nesteroidiene si calciu pentru reducerea sangerarilor menstruale, iar in cazul in care pacienta are anemie i se pot prescrie suplimente de fier. Cauza este insa repetitiva, prin urmare sunt foarte importante investigatiile suplimentare pentru descoperirea cauzei si apoi tratarea acesteia”, adauga dr. Istoc.
Vorbeste cu medicul ginecolog daca poti aduce schimbari in stilul de viata si alimentatie pentru a reduce sangerarea menstruala sau daca trebuie sa urmezi tratament medicamentos. Studiile arata ca pastilele cu progesteron reprezinta cel mai prescris tratament si totusi cel mai putin eficient pentru menoragie.
„Cel mai frecvent este nevoie de interventii minim invazive pentru a stabili diagnosticul si de a corecta cauza organica a menoragiei, de multe ori paciente care sufereau de ani de zile de menoragie si infertilitate, cu tratament progesteronic cu efecte limitate, au beneficiat de vindecare totala in urma unor interventii simple, ramanand insarcinate ulterior la scurt timp.”, adauga dr. Istoc.