Din cuprinsul articolului
Melatonina este produsă de glanda pineală, situată între cele două emisfere. Aceasta este activată odată cu diminuarea luminii naturale și instalarea nopții. În lipsa luminii naturale, glanda pineală produce melatonina, care mai apoi este eliberată în sânge.
De obicei acest lucru se întâmplă în jurul orei 21 și ca urmare nivelul de melatonină din sânge, crește brusc, pregătind astfel corpul pentru somn. Putem spune că melatonina este expresia chimică a perceperii întunericului de către organism. Pe durata nopții nivelul de melatonină rămâne ridicat și începe să scadă pe măsură ce apare lumina, explică bioclinica.ro.
Producția sa este influențată de detectarea luminii și întunericului de către retină, astfel încât lumina inhibă producția de melatonină, iar absența luminii stimulează producția. Lumina inhibă direct eliberarea melatoninei, de aceea melatonina mai este numită și „Dracula hormonilor” – „ ea iese doar în întuneric”.
Chiar dacă este „pornită” de ceas, glanda pineală nu va produce melatonina decât dacă persoană se află într-un mediu slab iluminat. Chiar și nivelele reduse de lumină pot afecta producerea melatoninei. Cercetările au arătat că lumina albastră afectează cel mai mult producerea hormonului.
Lumina albastră concentrată de la tablete, e-readers sau smartphone-uri afectează nivelul de melatonină din organism mai mult decât orice altă lumină.
Lumina albastră, în timp, produce ravagii asupra producției de melatonină a corpului. Utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare are un impact negativ asupra producției de melatonină, a ritmului circadian și asupra somnului. Suprimarea melatoninei a fost legată de tulburări de somn, depresie, diabet, obezitate, boli de inimă și chiar unele forme de cancer.
Pentru a evita potențialele riscuri, este indicat să limitați timpul petrecut în fața ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…