Sari la conținut

Ce este kinetoterapia si ce rol are in viata noastra?

Kinetoterapia este denumita si “terapia prin miscare” si are drept rol oferirea unei calitati cat mai bune a vietii pentru pacientii care si-au pierdut capacitatile motrice, fie in urma unor accidente, fie in urma unor atitudini vicioase, a unor pozitii gresite a corpului etc..

Daca nu ai avut probleme medicale privind mobilitatea, cel mai probabil nu stii cu exactitate ce servicii ofera o clinica kinetoterapie Bucuresti.

Kinetoterapia este o solutie non invaziva, care ofera o multime de beneficii pentru pacienti:

  • Ofera independenta pentrru pacientii care au fost imobilizati. Este adevarat ca nu toti pacientii ajung la rezultate optime, acest lucru depinzand foarte mult de gravitatea traumei. Totusi, multi ajung sa isi recapete independenta motrica si sociala;
  • Ajuta la procesul de reeducare si de readaptare. In anumite cazuri posttraumatice si postoperatorii, corpul isi pierde capacitatea de a-si controla propriile membre. Kinetoterapia este un mare ajutor in acest sens;
  • Contribuie la obtinerea unei independente economice. Din pacate, multe persoane care sufera traumatisme isi pierd independenta economica, deoarece nu mai pot munci. Unul dintre scopurile kinetoterapiei este redobandirea acestei independente;
  • Scade riscul de accidentare. Un corp mobil si flexibil prezinta mult mai putine riscuri de accidentare;
  • Imbunatateste tonusul muscular si creste foarte mult forta musculara;
  • Imbunatateste echilibrul si coordonarea;

Cate tipuri de kinetoterapie exista?

Exista doua tipuri de kinetoterapie: de recuperare si profilactica.

Kinetoterapia de recuperare are scopul de a reface functiile diminuate ale organismului in urma unui traumatism. Aceasta se face pe baza unor exercitii specifice si de foarte multe ori este de lunga durata.

Kinetoterapia profilatica are rolul de a mentine starea de sanatate a pacientului. De multe ori se face preventiv sau in momentul in care exista riscul de dezvoltare a unei afectiuni severe. Aceasta se face prin exercitii fizice, tehnici de relaxare si masaj.

Pe langa cele doua tipuri de kinetoterapie destinate adultilor, exista si o ramura a kinetoterapiei destinata copiilor si bebelusilor. Aceasta se numeste kinetoterapie pediatrica si este destinata copiilor cu afectiuni ortopedice, cu afectiuni ale coloanei sau cu boli neurologice si neuro-motorii.

Cand stii ca ai nevoie de kinetoterapie?

Ai nevoie de aceasta procedura medicala in momentul in care remarci o alterare a posturii, in momentul in care ai trecut printr-o operatie sau printr-o trauma severa. De asemenea, kinetoterapia poate fi extrem de eficienta in boli precum Parkinson sau scleroza in placi.

O alta utilizare importanta a kinetoterapiei este in domeniul sportiv. Majoritatea sportivilor apeleaza la masaj kinetoterapeutic pentru insanatosirea rapida in urma unui accident sau pur si simplu pentru refacerea musculaturii dupa un effort sustinut.

Kinetoterapia este eficienta si pentru reducerea durerilor asociate cu afectiunile reumatologice sau pentru pregatirea corpului pentru sarcina.

Este, asadar, o tehnica medicala care isi poate dovedi utilitatea in foarte multe momente ale vietii si poate contribui serios la imbunatatirea acesteia.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel