Categories: Stil de viaţă

Ce este inteligența emoțională și cum o poți dezvolta

Ce este inteligența emoțională. Inteligența emoțională (EQ) ne ajută să devenim mai mulțumiți atât în relațiile sociale, cât și nu numai în relațiile personale.

Inteligența emoțională este capacitatea de a înțelege și de a gestiona propriile emoții. Persoanele care posedă această trăsătură au și capacitatea de a înțelege și de a influența emoțiile și comportamentul altora. Și cu ajutorul acestei înțelegeri, oamenii sunt capabili să se bucure de un succes mai mare în viață.

Ce este inteligența emoțională

Uneori, putem simți că ne este mai ușor să aplicăm abilitățile de inteligență emoțională cu prietenii decât în familie și cuplu, deoarece prieteniile nu tind să fie la fel de intense ca relațiile mai intime.

“Totuși, exercițiul practicii inteligenței emoționale este bine să înceapă din viața personală, tocmai pentru că acolo este cea mai mare provocare. Uneori ne vine să spunem că acasă suntem bine, în confort cu ai noștri, însă, provocarea vine exact din această stare de confort, de ”îmi permit”, stare ce ne poate păcăli în legătură cu nevoia, uneori imperioasă, a dezvoltării EQ. Un set de abilități interpersonale mai bune ne poate oferi multe beneficii.

Aceste abilități ne pot mări cercul de prieteni/cunoștințe sau gradul de apropiere și comunicare eficientă, putem întâlni mai ușor oameni noi, putem alege mai clar să ne înconjurăm de oameni de calitate cu care putem dezvolta relații mai plăcute, ne putem îmbunătăți experiențele de viață”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Ce este inteligența emoțională

Unii oameni inteligenți emoțional nu realizează această trăsătură în sine. Deci, rămâne o întrebare: Cum arată inteligența emoțională?

Iată câteva semne care ar putea indica inteligența emoțională la o persoană:

  • Ceilalți o percep ca fiind o persoană empatică,
  • Se descurcă excelent în rezolvarea problemelor,
  • Nu să teme să fie vulnerabilă și să își împărtășească sentimentele,
  • Stabilește limite și nu îi este frică să spună „nu”,
  • Se poate înțelege cu oameni în situații diferite,
  • E capabilă să să meargă mai departe, după momente nefericite,
  • Pune întrebări deschise,
  • Poate accepta critici constructive fără să caute scuze sau să dea vina pe alții,
  • Știe să asculte,
  • Nu se teme să își recunoască greșelile și să ceară scuze,
  • E auto-motivată,
  • Își înțelege acțiunile și comportamentele,
    În plus, iată câteva semne care pot indica o lipsă de inteligență emoțională:
  • probleme de a fi asertiv sau de a prelua conducerea,
  • probleme în a accepta feedback-ul,
  • are resentimente,
  • nu poate trece peste greșelile altora,
  • se simte neînțeles
  • judecă ușor, jignește și are dificultăți în menținerea relațiilor,
  • nu-și înțelege emoțiile.

Poate fi dezvoltată inteligența emoțională?

Pentru unele persoane, inteligență emoțională vine de la sine. Pentru ceilalți, această trăsătură poate fi dezvoltată prin practică.

Îmbunătățirea interacțiunilor cu ceilalți este o modalitate de a dezvolta inteligența emoțională. A fi empatic nu vine în mod natural pentru toată lumea. Faceți un efort de a vă pune în locul altora. Procedând astfel, va fi mai ușor să empatizați cu situațiile lor și să înțelegeți de ce răspund în anumite moduri.

O altă modalitate de a construi inteligența emoțională este de a practica umilința și de a învăța să vă atingeți obiectivele fără atenție sau laudă.

În plus, lucrați la îmbunătățirea modului în care gestionați situațiile dificile. Dacă de multe ori devii supărat, stresat sau nervos, exersează-ți calmul. Pune-ți câteva întrebări pentru a înțelege rădăcina emoțiilor tale. Păstrarea calmului ar putea necesita îndepărtarea de o situație sau practicarea respirației adânci.

Cheia este să înveți cum să-ți controlezi emoțiile și să nu lași emoțiile să te controleze. De asemenea, asumați-vă responsabilitatea pentru acțiunile și comportamentul vostru. Feedbackul și critica de natură constructivă fac parte din viață. Decât să dai vina pe ceilalți sau să găsești scuze, ascultă părerea celuilalt. Respectă punctul de vedere al celeilalte persoane, apoi fă îmbunătățirile sau ajustările necesare.

În multe cazuri, critica constructivă nu este personală. Este menită să te ajute să crești ca individ.

Îmbunătățirea abilităților sociale vă poate ajuta, de asemenea, să deveniți mai inteligenți emoțional. Dacă petreceți mult pe rețelele sociale, faceți o pauză de la acestea timp de una sau două săptămâni și concentrați-vă pe interacțiunile față în față.

De ce tindem să alegem persoanele cu un EQ bine dezvoltat?

Gândiți-vă la oamenii pe care îi considerați prieteni. Câți dintre ei au tendința de avea o stare psihică proastă, de a fi nefericiți, de a fi pesimiști sau indiferenți?
1. Acest tip de oameni nu par să îi atragă prea mult pe cei din jurul lor decât pentru scurt timp deoarece, fără să realizeze, ei întră în postura vampirilor emoționali și ”fură” inconștient energia partenerului de interacțiune, lucru care nu este plăcut pentru nimeni.
2. Uneori, oamenii nefericiți pot atrage persoane la fel de nefericite ca ei și, astfel, în loc să se ajute unul pe altul, își agravează starea amândoi.
3. Alteori, cei negativiști, pot atrage persoane plictisite, care nu și-au construit o viață personală consistentă și de calitate și care, apelează la bârfe și tot felul de răutăți pentru a-și ocupa timpul și a se simți ei mai presus (o falsă cale pentru creșterea stimei de sine).

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

8 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

9 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

9 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

10 ore ago

Citeste si: