Sari la conținut

Ce este indicele de confort termic și la ce temperatură poți să mori instant

Hidratare pe canicula
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
canicula

ANM a emis cod galben de caniculă valabil de joi, 13 iulie, până duminică, 16 iulie, și anunță un val de căldură și disconfort termic ridicat. Joi (13 iulie), valul de căldură se va extinde și va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice.

Disconfortul termicnse va accentua, iar indicele de confort termic va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului senvor atinge valori în general de 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18…22 de grade. Valul de căldură va persista și săptămâna viitoare.

Ce este indicele de confort termic

Avertizările Administrației Naționale de Meteorologie menționează întotdeauna, pe lângă temperatura aerului, și indicele de confort termic.

Acesta este „un index care coroborează temperatura aerului cu umiditatea relativă (mărime fizică egală cu cantitatea de vapori de apă care există într-un amestec gazos de aer și apă), pentru a determina o temperatură aparentă – cea resimțită de corpul uman. În mod normal, corpul se răcește prin transpirație, proces în timpul căruia apa se evaporă, iar ca urmare, căldura reținută se diminuează. Atunci când umiditatea relativă este mare, rata de evaporare se reducce. Aceasta conduce la o răcire mai lentă a corpului, care reține mai multă căldură decât ar face-o în aer uscat“.

Pragul critic pentru indicele de confort termic este de 80 de unități. Acolo unde valoarea este egală sau mai mare de 80 de unități, ANM emite avertizări.

Temperatura la care poți să mori instant

Într-un studiu publicat recent în Science Advances, intitulat alarmant „The emergence of heat and humidity too severe for human tolerance,” Radley Horton, profesor la Observatorul Universității Lamont-Doherty, a studiat împreună cu coautorii informații transmise de stații meteorologice din toată lumea, colectate între 1979 și 2017, și au descoperit peste șapte mii de exemple de condiții cu potențial letal pentru om, numite „bulb umed.”

Temperatura bulbului umed e etapa în care umiditatea și căldura ating un punct în care evaporarea prin transpirație nu mai reușește să răcorească trupul unei persoane. Aceste condiții se întâlnesc cel mai des în Asia de Sud, Orientul Mijlociu și sud-vestul Americii de Nord (zone marcate cu roșu și portocaliu pe harta creată de Horton și colegii lui).

Condițiile apar când umiditatea relativă e peste 95 la sută, iar temperatura e de cel puțin 31 grade Celsius, conform studiului. Acesta a descoperit că organismul uman nu e capabil să suporte condiția de bulb umed după ce temperatura depășește 35 de grade Celsius. În aceste condiții, pot muri și oameni sănătoși.

„Chiar dacă au sănătatea perfectă, chiar dacă stau la umbră, chiar dacă poartă haine în care pot transpira, chiar dacă au o rezervă infinită de apă. Dacă e suficientă umiditate în aer, e imposibil, din punct de vedere termodinamic, să împiedici corpul să se supraîncălzească”, a explicat Horton.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel