Din cuprinsul articolului
Hipotiroidismul este atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni pentru a satisface nevoile organismului. Tiroida este subactivă.
Opusul este hipertiroidismul, unde tiroida produce prea mult hormon tiroidian. Cu toate acestea, legătura dintre hipertiroidism și hipotiroidism este complexă și una poate duce la cealaltă, în anumite circumstanțe.
Hormonii tiroidieni reglează metabolismul sau modul în care corpul folosește energia. Dacă nivelurile de tiroxină sunt scăzute, multe dintre funcțiile organismului încetinesc.
Glanda tiroidă se găsește în partea din față a gâtului sub laringe sau casetă vocală și are doi lobi, unul pe fiecare parte a traheei.
Este o glandă endocrină, formată din celule speciale care produc hormoni. Hormonii sunt mesageri chimici care transmit informații către organele și țesuturile corpului, controlând procese precum metabolismul, creșterea și starea de spirit.
Producția de hormoni tiroidieni este reglementată de hormonul stimulator al tiroidei (TSH), care este produs de glanda pituitară.
Acesta, la rândul său, este reglementat de hipotalamus, o regiune a creierului. TSH se asigură că sunt produși suficienți hormoni tiroidieni pentru a satisface nevoile organismului.
Hormonii tiroidieni afectează mai multe sisteme de organe, astfel încât simptomele hipotiroidismului sunt largi și diverse.
Tiroida creează doi hormoni tiroidieni, triiodotironina (T3) și tiroxina (T4). Acestea reglează metabolismul și afectează, de asemenea, următoarele funcții:
Dacă se dezvoltă la copii sau adolescenți, semnele și simptomele sunt în general aceleași ca și adulții.
Hipotiroidismul se dezvoltă lent. Simptomele pot trece neobservate mult timp și pot fi vagi și generale.
Simptomele variază foarte mult între indivizi și sunt împărtășite de alte condiții. Singura modalitate de a obține un diagnostic concret este printr-un test de sânge.
Tratamentul pentru hipotiroidism se concentrează pe suplimentarea hormonului tiroidian. În prezent, medicii nu pot vindeca hipotiroidismul, dar pot ajuta oamenii să îl controleze în majoritatea cazurilor.
Pentru a umple nivelurile, medicii prescriu de obicei tiroxina sintetică, un medicament identic cu hormonul T4. Medicii pot recomanda administrarea acesteia dimineața înainte de a mânca în fiecare zi.
Dozajul este determinat de istoricul pacientului, de simptome și de nivelul actual de TSH. Medicii vor monitoriza regulat sângele pacientului pentru a determina dacă doza de T4 sintetic trebuie ajustată.
Va fi necesară o monitorizare regulată, dar frecvența analizelor de sânge va scădea probabil în timp.
Nu există nicio modalitate de a preveni hipotiroidismul, dar persoanele care ar putea avea un risc mai mare de apariție a problemelor tiroidiene, de exemplu, femeile în timpul sarcinii, ar trebui să se adreseze medicului lor despre necesitatea de iod suplimentar.
Screeningul nu este recomandat celor care nu prezintă simptome, cu excepția cazului în care au următorii factori de risc:
Aceste persoane pot fi testate pentru semne timpurii ale afecțiunii. Dacă testele sunt pozitive, pot lua măsuri pentru a preveni progresul bolii.
Nu există dovezi că o anumită dietă va preveni hipotiroidismul și nu există nicio modalitate de a preveni hipotiroidismul decât dacă locuiți într-o regiune cu un nivel scăzut de iod în dietă, de exemplu, în unele părți din Asia de Sud-Est și Africa.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…