Din cuprinsul articolului
Hernia de disc poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, de cele mai multe ori la nivelul inferior al coloanei (zona lombara). Uneori hernia de disc apare la nivelul gatului (cervical) si mai rar toracic.
Coloana vertebrala este compusa dintr-o serie de oase care se numesc vertebre, legate intre ele printr-un disc intervertebral, format dintr-un inel exterior fibros si rezistent si un tesut gelatinos elastic situat in centrul discului. Un disc intervertebral sanatos este ca un amortizor, care confera coloanei vertebrale o protectie la socurile produse de miscari ample, cum ar fi fuga, saritul sau ridicarea unor greutati. Punctul slab al inelului exterior se afla direct sub radacina nervului spinal si de aceea hernierea in aceasta zona va determina o compresie directa asupra nervului.
Daca discurile sunt indemne, au rol de amortizare a socurilor si de a mentine coloana vertebrala flexibila. Cand aceste discuri se deterioreaza in urma accidentelor sau a imbatranirii, vor iesi in exterior sau se vor rupe, proces numit hernie de disc.
Daca inelul exterior este lezat (ranit) prin traumatisme, slabit prin imbatrinire sau ca urmare a unor boli degenerative, poate da posibilitatea nucleului gelatinos, care se afla sub presiune, sa proemine (hernie contenta) sau sa iasa din disc (hernie prolabata), ceea ce duce uneori la compresiunea nervilor sau a maduvei spinarii, producand dureri, amorteala sau slabiciune in membre. In unele cazuri, simptomele pot fi ameliorate prin tratamente conservative cum ar fi medicamente, infiltratii, repaus la pat si fizioterapie.
Hernierea discului – o parte din materialul gelatinos care umple discul poate patrunde in fisurile din capsula. Discul se umfla si depaseste vertebrele.
Ruptura de disc – materialul din interiorul discului trece de capsula.
Fragment liber – fragmente de disc rupt se pot desprinde in totalitate si sa ajunga in canalul vertebral (canalul vertebral este canalul care se formeaza prin suprapunerea mai multor vertebre; in acest canal se află maduva spinarii)
Simptomele depind de pozitia si marimea herniei de disc si existenta sau nu a compresiunii nervului :
Medicul examinator va evalua simptomele de durere de spate si de picior, printr-o examinare fizica si anamnestica.
Testele imagistice vor ajuta la confirmarea diagnosticului de hernie de disc :
Imagistica prin Rezonanta Magnetica este preferata de obicei Tomografiei Computerizate pentru diagnosticarea herniilor de disc situate in regiunea lombara.
Radiografiile osoase, in general nu sunt necesare pentru diagnosticarea herniilor de disc.
Alte analize de genul testarilor de sange se pot realiza pentru a exclude alte conditii medicale.
In majoritatea cazurilor de hernie de disc este eficient tratamentul nechirurgical :
Daca simptomatologia nu se amelioreaza sau nu dispare dupa 6 saptamani, trebuie avut in vedere tratamentul chirurgical.
Tratamentul chirurgical al herniei de disc este indicat de severitatea simptomelor, impactul lor asupra stilului de viata si consecintele prelungirii compresiunii.
Nucleoplastia este o metoda chirurgicala minimal invaziva, se efectueaza ambulator, permitand pacientului sa paraseasca clinica in ziua operatiei. Procedeul se efectueaza cu ajutorul unei sonde speciale, de unica folosinta, plasata precis in discul intervertebral. Aceasta manevra se face sub control strict radiologic. Prin aceasta canula se introduce o sonda speciala care dezintegreaza tesutul nucleului pulpos la nivel molecular prin radiofrecventa, in prima faza (coblatie), redandu-i consistenta prin coagulare, (prin plastifierea nucleului pulpos), in a doua faza. Aceasta permite, in acelasi timp, pastrarea consistentei nucleului pulpos (coblatie si coagulare) si reduce presiunea din discul intervertebral, eliberand nervii de sub apasare si reducand sau inlaturand durerile. Procedura, numita nucleoplastie percutanata, se face sub anestezie locala.
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…