Din cuprinsul articolului
Ce este fumatul la mâna a treia? Specialiștii explică cum poate crește riscul de CANCER prin atingerea hainelor unui fumător.
Când se vorbește despre cancer și primul lucru care ne vine în minte ca factor determinant este fumatul. De asemenea, din punct de vedere medical, este citat ca fiind o cauză principală a tumorilor maligne.
Dar, în mod șocant, un nou studiu al experților de la Berkeley Lab din California sugerează că cineva poate dezvolta boala chiar și intrând în contact cu substanțele chimice găsite pe hainele și obiectele folosite de fumători. Acest concept este cunoscut sub numele de fumat la mâna a treia.
Ce este fumatul la mâna a treia?
În timp ce fumatul pasiv înseamnă inhalarea fumului de la o țigară sau un fumător, a „treia mână” este atunci când cineva vine în contact cu părul, mobilierul, covoarele și hainele unui fumător. Particulele pot fi inhalate chiar și de un trecător.
Experții au descoperit că inhalarea acestor particule poate introduce de 86 de ori mai mulți compuși toxici în organism.
Pentru aceasta, experții au realizat un studiu pentru a ajunge la concluzia după ce au analizat efectul purtării hainelor asupra fumătorilor înrăiți timp de trei ore. După durată, participările au fost testate pentru prezența agenților cancerigeni – experții au descoperit că atunci când aceiași agenți cancerigeni au fost expuși la țesutul pulmonar, au cauzat leziuni ADN-ului, ajungând astfel la concluzia că fumatul la mâna a treia ar putea contribui la riscul de cancer.
Fumul de mâna a treia este produs din particule de nicotină și alte substanțe chimice care se depun din fumat și alte materiale.
Cum crește fumatul riscul de cancer?
Fumatul este unul dintre cei mai cunoscuți agenți cancerigeni care joacă un rol cheie în cancerele care afectează sistemul respirator, crescând astfel riscul de cancer pulmonar în 70% din cazuri, în afară de alte forme de boală.
Pe lângă fumat, obezitatea și alcoolul pot contribui și la apariția cancerului.
Prin urmare, fumatul este responsabil pentru 36,9% din decesele cauzate de cancer la nivel global.