Ce este enterocolita, boala care îți poate strica întreaga vacanță? Simptome specifice și cum o putem preveni

Enterocolita este o afecțiune care se manifestă atât la adulți, cât și la copii, mai ales în sezonul cald. Aceasta este provocată de nerespectarea normelor de igienă alimentară.

Această afecțiune este provocată de ingerarea alimentelor alterate sau contaminate cu diferiți agenți patogeni. Este mult mai frecventă vara, deoarece alimentele se pot altera și contamina mai ușor.

Astfel, apar diferite infecții la nivelul tractului digestiv, provocate de virusuri, bacterii sau paraziți.

Cum se manifestă enterocolita?

Medicul infecționist Ruxandra Moroti a explicat, la Antena 3, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate, care sunt simptomele enerocolitei și cum o putem preveni.

Simptome specifice ale enterocolitei

Principalul simptom este diareea, însă aceasta poate fi însoțită și de alte manifestări, susține medicul.

Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, a povestit medicul la Antena 3.

Cum prevenim enterocolita?

Igiena alimentară, cea mai importantă măsură pentru prevenirea riscurilor.

„Când plecăm în concedii ar trebui să avem o igienă alimentară și a mâinilor și să știm unde mergem să consumăm alimente. Alegem locuri igienice, neaglomerate, ne spălăm pe mâini, vedem să nu există muște, încercăm să nu luăm mâncare de pe stradă. Iar în momentul în care vrem să consumăm un aliment, acesta trebuie să fie suficient preparat termic, sau să fie safe.

De pildă, apa fiartă și răcită, clorinată, îmbuteliată, în special apa cu bioxid de carbon, pentru că bioxidul de carbon scade PH-ul gastric. Scăzând PH-ul gastric, acesta va arde microbii răi care vor intra odată cu apa respectivă. Atenție! Ouăle reprezintă 70% din totalul toxiinfecțiilor alimentare. Ouăle crude, sau cleioase”, atrage atenția medicul, potrivit sursei citate.

 

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

o oră ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

2 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

2 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

2 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

3 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

3 ore ago

Citeste si: