Din cuprinsul articolului
Majoritatea bolilor metabolice care sunt în prezent foarte răspândite, inclusiv obezitatea, sunt mediate de un proces inflamator pe care îl putem controla cu ajutorul dietei noastre. Din acest motiv, vă spunem în ce constă dieta antiinflamatoare și cum să o puneți în practică pentru a vă îngriji sănătatea.
Studiile realizate cu ani în urmă au confirmat că o dietă bogată în făină rafinată și carne roșie, dar cu o cantitate redusă de fructe și legume are un efect inflamator asupra corpului nostru care duce la boli.
Cu toate acestea, putem obține efectul opus și cu ajutorul unei diete bune care se numește: dieta antiinflamatoare.
Ce este și care sunt beneficiile unei diete antiinflamatoare?
Nu este o dietă de modă sau revistă și nici nu este o opțiune destinată pierderii în greutate (deși poate avea acest efect indirect), dar o dietă antiinflamatoare se numește cea care reunește nutrienții și componentele care ajută la evitarea sau reducerea proceselor inflamatorii din organism.
Avantajele dietei antiinflamatoare
Dacă considerăm că boli precum artrita, obezitatea sau diabetul se pot dezvolta prin procese inflamatorii și, de asemenea, că rigiditatea, sindromul premenstrual și alte afecțiuni provoacă inflamații, atunci vom vedea utilitatea acestei diete în organism.
De asemenea, poate ajuta la controlul patologiilor orale, cum ar fi gingivita sau la reducerea și prevenirea proceselor degenerative care favorizează prevenirea bolilor precum cancerul.
Adică beneficiile unei diete antiinflamatorii sunt multe și pot fi aplicate diferitelor patologii sau pot fi efectuate cu simplul fapt de a proteja sănătatea organismului.
Ce este dieta antiinflamatoare?
O dietă antiinflamatorie este, așa cum am spus mai devreme, una care reduce markerii inflamatori din corpul nostru și trebuie mai ales să fie o dietă de bună calitate.
Se caracterizează prin includerea alimentelor care au substanțe nutritive sau alte componente care au un efect antiinflamator dovedit în organism. De asemenea, s-a demonstrat că aderarea la o dietă mediteraneană ar putea reduce și procesele inflamatorii din organism.
Astfel, o dietă cu efect antiinflamator ar include grăsimile nesaturate, în special uleiul de măsline extravirgin care, pe lângă faptul că oferă grăsimi sănătoase, este o sursă de oleocantal care are efect împotriva inflamației într-un mod similar cu ibuprofenul din corpul nostru.
Alți polifenoli, cum ar fi resveratrolul pe care îl putem găsi în struguri și sucurile de struguri, ar putea avea, de asemenea, un efect antiinflamator, precum și curcumina din turmeric, ghimbir, pește gras, o sursă de omega 3 și alte alimente care îl conțin, nutrienții, în special, cum ar fi carotenii, magneziul, vitamina C și fibrele, pot avea o influență mare asupra proceselor inflamatorii.
Practic, este o dietă de calitate cu nutrienți sau alte substanțe cu efect antiinflamator asupra corpului nostru.
Cum se pune în practică dieta antiinflamatoare
Dacă vrem să scăpăm de boli sau să controlăm oricare dintre ele cu o dietă de calitate, cum ar fi așa-numita dietă antiinflamatoare, lăsăm următoarele sfaturi pentru a o pune în practică:
- Includeți fructe și legume în fiecare zi, în cantități suficiente. Aceste alimente ne pot oferi fibre, antioxidanți și polifenoli cu efect antiinflamator dovedit.
- Prioritizați aportul de pește și reduceți carnea în dieta obișnuită. Peștele gras va fi o alternativă excelentă pentru a adăuga în corp grăsimi polinesaturate, cum ar fi omega 3.
- Folosiți ulei de măsline extravirgin ca grăsime principală și veți obține antioxidanți valoroși, precum și grăsimi de calitate.
- Alegeți cereale integrale și leguminoase pentru a obține hidrați de calitate, precum și fibre și polifenoli care pot contracara efectul stresului oxidativ în organism și pot controla procesele inflamatorii.
- Evitați alimentele ultra-procesate în dieta dvs. obișnuită și, dimpotrivă, alegeți alimentele proaspete și de sezon.
- Adăugați diverse ierburi și condimente la felurile dvs. de mâncare, pentru a adăuga aromă prin substanțe nutritive și antioxidanți buni.
- Adăugați nuci și semințe la dieta obișnuită, care sunt surse bune de grăsimi nesaturate, fibre și antioxidanți.