Sari la conținut

Ce este demența vasculară? Un medic explică: Boala este cauzată de o sufocare

Sursă foto: sursa doctorulzilei.ro

Dementa vasculara este o leziune a creierului aparuta ca urmare a intreruperii fluxului normal de sânge și oxigen spre acest organ. În demența vasculară sunt inregistrate probleme in ceea ce priveste rationamentul, memoria, judecata.

NHS spune că se estimează că afecțiunea afectează aproximativ 180.000 de oameni în Marea Britanie și este a doua cea mai frecventă formă de demență după Alzheimer.

Dr Mark Porter, explică mai multe despre boală și despre modul în care schimbările stilului de viață pot face diferența.

„Boala este cauzată de o sufocare a aportului delicat de sânge către unele părți ale creierului, care duce la leziuni și deteriorări cognitive.

Deși poate apărea rapid în urma unui accident vascular cerebral, este de obicei un proces de „nămol” treptat care are loc de-a lungul mai multor ani și, ca și în cazul problemelor circulatorii în alte părți, este legat de factori precum fumatul, obezitatea și hipertensiunea arterială. Mai simplu spus, ceea ce este rău pentru inimă este rău pentru creier”, explică medicul.

dementa, alzheimer, sanatate mintala
Sursă foto: Getty Images

Dieta și stilul de viață pot face diferența

Rolul dietei și al stilului de viață în demența vasculară înseamnă că este adesea mai prevenibilă decât boala Alzheimer.
Cu toate acestea, nu există un tratament specific, medicamentele lansate recent sunt toate vizate de boala Alzheimer, iar speranța medie de viață este în prezent de doar cinci ani de la diagnostic (deși tinde să se dezvolte târziu în viață și oamenii mor din alte cauze), potrivit exceptional.com.

Progresul demenței vasculare poate încetini

Demența vasculară poate să nu fie reversibilă, dar progresul ei poate fi încetinit de medicamente preventive agresive, cum ar fi statinele pentru reducerea colesterolului, tratarea hipertensiunii arteriale și modificări ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, pierderea în greutate, exercițiile regulate și alimentația sănătoasă .

„Ceea ce este bun pentru inimă este bun pentru creier”, mai spune dr. Mark Porter.

Lupta zilnică cu viața

Confuzia și luptele cu sarcinile de zi cu zi pe care le descrie Alastair sunt simptome tipice în stadiile anterioare. Deteriorarea memoriei pe termen scurt este de asemenea frecventă, dar inițial adesea nu este atât de marcată ca în boala Alzheimer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel