Ce este demența digitală? Semne și simptome

Există un nou tip de demență, care îi îngrijorează pe medici și pe profesioniștii din domeniul sănătății mintale . Se numește „demență digitală” și, deși nu este recunoscută oficial ca o tulburare de sănătate mintală, este o problemă foarte reală care afectează din ce în ce mai mulți oameni.

Nu este niciun secret faptul că utilizarea dispozitivelor digitale a revoluționat modul nostru de viață. Câteva clicuri pe smartphone și practic orice doriți poate fi livrat la ușa dumneavoastră. Ne bazăm foarte mult pe dispozitivele noastre digitale pentru știri, educație, afaceri, direcții, informații generale, conexiuni sociale și, de asemenea, divertisment.

Poate că acesta este motivul pentru care aproximativ 7 miliarde de oameni din întreaga lume au smartphone-uri, iar în SUA petrecem în medie 7 ore pe zi în fața ecranului, conform datelor recente.

Cu toate acestea, medicii sunt îngrijorați de utilizarea excesivă a tehnologiei și de modul în care aceasta poate afecta funcționarea creierului. Un număr tot mai mare de cercetări relevă unele legături îngrijorătoare între utilizarea excesivă a mediilor digitale și riscul crescut de deficite în memoria pe termen scurt, atenție și funcții cognitive.

Persoanele care utilizează excesiv dispozitivele digitale pot, în timp, să aibă probleme cu uitarea, concentrarea și multitasking-ul – simptome care sunt similare cu primele semne ale demenței.

Dacă vă îngrijorează efectele utilizării excesive a mediilor digitale asupra cunoștințelor dumneavoastră sau ale unei persoane dragi, iată ce trebuie să știți și ce puteți face pentru a vă proteja împotriva demenței digitale.

CE ESTE DEMENȚA DIGITALĂ?

Pe scurt, demența digitală descrie deficiențele cognitive care pot rezulta din utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale, cum ar fi smartphone-urile, tabletele, ceasurile inteligente, computerele și televizorul. Cu toate acestea, nu este o afecțiune medicală recunoscută.

Termenul a fost inventat pentru prima dată de neuroscientistul german Manfred Spitzer odată cu publicarea cărții sale intitulate Digital Dementia în 2012. Cartea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că dependența excesivă de dispozitivele digitale și de computere are un efect de atrofiere asupra creierului.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

În prezent, știm că distragerile constante, procesarea rapidă a informațiilor și multitasking-ul neîncetat pe care le implică utilizarea intensă a tehnologiei digitale pot duce la probleme de memorie, dificultăți în funcțiile cognitive și scăderea capacității de atenție care definesc demența digitală.

SEMNE ȘI SIMPTOME ALE DEMENȚEI DIGITALE

Persoanele care se angajează în mod regulat în utilizarea excesivă a tehnologiei pot prezenta oricare dintre următoarele semne (care sunt, de asemenea, simptome timpurii ale demenței):

Probleme de memorie

  • deficite de atenție
  • abilități cognitive reduse
  • Abilități reduse de navigare

Semnele comune ale demenței digitale includ:

  • dificultăți în a-și aminti detalii, evenimente sau sarcini
  • Dificultatea de a vă concentra asupra unei sarcini și de a fi ușor distrași de notificările digitale
  • Experimentarea unei scăderi a creativității și a capacității dumneavoastră de a rezolva probleme și de a gândi critic
  • Dificultatea de a vă găsi drumul fără ajutorul GPS-ului

CERCETĂRI PRIVIND UTILIZAREA DISPOZITIVELOR DIGITALE ȘI FUNCȚIONAREA CREIERULUI

Cercetările recente privind legătura dintre utilizarea intensivă a dispozitivelor digitale și afectarea funcției cerebrale prezintă unele concluzii alarmante.

De exemplu, un studiu din 2022 publicat în Journal of Integrative Neuroscience sugerează că stimularea senzorială cronică (prin utilizarea excesivă a ecranului) în timpul dezvoltării creierului poate crește riscul bolii Alzheimer și al altor demențe mai târziu la vârsta adultă.

Aceasta înseamnă că utilizarea excesivă a timpului petrecut în fața ecranului de către adolescenți și tineri poate avea un impact asupra memoriei și funcțiilor cerebrale zeci de ani mai târziu.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

o oră ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

2 ore ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

3 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

4 ore ago

Citeste si: