Din cuprinsul articolului
Ce este, de fapt, pașaportul Covid-19? Dreptul la libera circulație va depinde de el? Ce se întâmplă cu datele personale.
Este posibil ca, începând cu 2021, persoanele care doresc să călătorească cu avionul să fie nevoite să aibă nevoie de pașaport Covid-19. Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian a anunțat că dezvoltă o aplicație mobilă. Este vorba de o aplicație care le va permite călătorilor să demonstreze că nu sunt infectați cu SARS-Cov-2. De asemenea, această aplicație va include și date despre vaccinare.
Mai multe companii și grupuri de tehnologie au început să dezvolte aplicații sau sisteme pentru smartphone-uri pentru ca persoanele fizice să încarce detalii despre testările și vaccinările anti-COVID-19 la care au luat parte. Astfel se vor crea acreditări digitale care ar putea fi consultate pentru a primi acces la de concerte, stadioane, cinematografe, birouri sau chiar în țări, potrivit CNN.
„Poți fi testat de fiecare dată când treci o frontieră. Nu poți fi vaccinat de fiecare dată când treci o frontieră”, a declarat Thomas Crampton, ofițer șef de marketing și comunicare pentru The Commons Project, conform pentru CNN Business.
Crampton a mai spus că este nevoie de un set simplu și ușor de transferat de acreditări. Sau de un „cartonaș galben digital”, referindu-se la documentul pe hârtie emis în general ca dovadă a vaccinării.
„Datele pasagerilor nu vor fi stocate, practic ce certifică această aplicaţie este faptul că tu ai avut un test sau vaccinarea făcută. Și toate aceste elemente vor fi făcute cu respectarea tuturor elementelor de protecţie a datelor personale.
(…) Interesul tuturor este să faciliteze accesul. Dacă cineva nu va fi posibil să fie vaccinat, din diverse motive, va exista un proces de testare. Și, bazat pe acel proces de testare, pasagerul va fi accesat la bord ”, a spus Cătălin Radu, director adjung ICAO (International Civil Aviation Organization), potrivit Antena 3.
Rusia intenţionează să înceapă de luna viitoare emiterea paşapoartelor de vaccinare speciale pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut de ministrul rus al sănătăţii, Mihail Muraşko, potrivit agenţiei Interfax, citată de DPA.
Aceste documente vor fi utile pentru angajare sau călătorii în străinătate, transmite Agerpres.
„Avem în plan ca în ianuarie să poată fi obţinute paşapoartele de vaccinare prin website-ul serviciilor de stat″, a spus ministrul menţionat, potrivit Agerpres.
În Rusia, peste trei milioane din cei circa 145 de milioane de cetăţeni au fost infectaţi cu noul coronavirus. Această țară a început deja campania de vaccinare. Rusia estimează că până la sfârşitul lunii decembrie vor fi deja livrate peste un milion de doze din vaccinul Sputnik V.
Spania intenționează să întocmească un registru cu persoanele care vor refuza să se vaccineze împotriva COVID-19. La acest fişier vor avea acces şi alte state europene. Autoritățile susțin, însă, că datele acestuia nu vor fi făcute publice.
„Ceea ce vom face, va fi un registru care, în plus, va fi accesibil altor ţări europene. Este vorba de persoanele cărora li s-a propus (vaccinarea), dar care pur şi simplu au refuzat”, a declarat ministrul spaniol al Sănătăţii, Salvador Illa, conform Agerpres.
Cu toate acestea, într-un interviu acordat postului de televiziune La Sexta, ministrul a reamintit că în Spania vaccinarea nu va fi obligatorie. Ministrul Salvador Illa a asigurat că acest registru nu va fi făcut public. De asemenea, va fi elaborat „cu cel mai mare respect pentru protecţia datelor”.
Conform unor informații apărute în media, persoanele care doresc să se înscrie în platforma de programare pentru vaccinare împotriva COVID-19 ar fi condiționate de deținerea unui certificat de semnătură electronicî. În acest context, Biroul de Presă al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) face următoarele precizări.
„Cetățenii care fac parte din etapa 3 (Populația generală) de vaccinare vor putea să se înscrie în platforma electronică, fără a fi condiționați de deținerea unui certificat digital calificat (semnătură electronică). Pentru populația generală atât înscrierea în platformă, cât și vaccinarea propriu-zisă sunt gratuite.
Facem precizarea că înscrierea pe platforma informatică prin aplicarea certificatului digital calificat este obligatorie doar pentru beneficiarii vaccinării din etapele 1 și 2. Care constituie persoane juridice și sunt programați centralizat de către responsabilii desemnați de la nivelul fiecărei instituții eligibile.
Aplicarea semnăturii electronice certifică faptul că documentele încărcate în sistem aparțin unei instituții publice sau private, care face parte din categoria populațională care poate beneficia de vaccinare.
Reamintim faptul că, potrivit Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19, la acest moment, programările și vaccinarea efectivă sunt disponibile doar pentru etapa 1. (Persoanele incluse în categoria lucrătorilor din domeniile sănătății și social – sistem public și privat).
Pentru etapa 3 (Populația generală), înscrierile nu sunt disponibile în acest moment. Cetățenii își pot crea un cont în platformă. Însă opțiunea de programare efectivă va fi activă ulterior, după parcurgerea primelor două etape de vaccinare”, se arată într-un comunicat al STS.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…