Sari la conținut

Ce este, de fapt, boala X? Experţii medicali au descifrat misterul

boala
Sursă foto: CDC
Boala periculoasa

Ministerul Sănătății din Republica Democrată Congo a anunţat ce este, de fapt, boala misterioasă X care circulă în zona Panzi din țara africană.

La începutul acestei luni, autoritățile locale au declarat că boala a ucis 143 de persoane în provincia Kwango din sud-vest în luna noiembrie.

„Misterul a fost în sfârșit rezolvat. Este un caz de malarie severă sub forma unei boli respiratorii… și agravată de malnutriție”, a precizat Ministerul Sănătății din Congo într-o declarație citată de Reuters.

Instituția a mai spus că 592 de cazuri au fost raportate din octombrie 2020, cu o rată de mortalitate de 6,2%. Toate cazurile severe au fost raportate la persoane grav subnutrite, iar majoritatea cazurilor raportate au fost copii, în special cei sub cinci ani, potrivit OMS.

De altfel, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, săptămâna trecută, că 10 probe preliminare de la pacienți din Congo care sufereau de boala misterioasă au ieșit pozitive la malarie, dar nu a exclus posibilitatea ca aceștia să sufere de mai multe boli în același timp.

Simptome BOALA X

Boala X
Sursa foto: doctorulzilei.ro

”Boală nediagnosticată” se manifestă similar cu o formă de gripă. Simptomele cele mai frecvente sunt:

  • Febra (în 96,5 la sută din cazuri);
  • Tusea (87,9 la sută);
  • Oboseala (60,9 la sută);
  • Curgerea nasului (57,8 la sută).

Rafila nu este îngrijorat de boala X

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat săptămâna trecută că boala X sau sindromul acut febril, aşa cum este denumită afecţiunea în informarea publicată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, a apărut exclusiv într-o regiune izolată din Republica Democratică Congo şi nu prezintă în niciun fel caracteristicile unei boli care să pună probleme la nivel global, potrivit News.ro.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel