Sari la conținut

Ce este Crăciunul și de ce îl sărbătorim pe 25 decembrie?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mulțimi de oameni se îmbrăcau și mergeau din ușă în ușă în timp ce cereau bunătăți și amenințau cu răutăți dacă proprietarii de case nu ofereau… Sună a Halloween, nu? De fapt, acesta a fost o modalitate populară de sărbătorire a Crăciunului în Evul Mediu! Așa este, sărbătoarea noastră modernă – sărbătorită cu tradiții de Crăciun, cum ar fi cadouri și brad și marcată de simboluri de Crăciun, inclusiv stele și bastoane, este departe de felul în care a început Crăciunul.

Deci, despre ce este Crăciunul și de ce este sărbătorit în decembrie?

Când este Crăciunul?

Crăciunul este sărbătorit întotdeauna pe 25 decembrie, dar ziua săptămânii se rotește. Iată zilele săptămânii în care cade Crăciunul pentru următorii cinci ani:

  • Sâmbătă, 25 decembrie 2021
  • Duminică, 25 decembrie 2022
  • Luni, 25 decembrie 2023
  • miercuri, 25 decembrie 2024
  • Joi, 25 decembrie 2025

românii

De ce este Crăciunul pe 25 decembrie?

25 decembrie nu este data nașterii lui Iisus Hristos, liderul spiritual și fondatorul creștinismului a cărui naștere este motivul pentru care mulți oameni sărbătoresc Crăciunul. Biblia nu spune când s-a născut, iar puținele indicii pe care le avem – precum păstorii care își păzesc turmele afară – sugerează că s-ar putea să fi fost primăvara.

Abia la trei secole și jumătate de la nașterea lui Hristos a fost aleasă data de 25 decembrie pentru a-i sărbători ziua de naștere. Papa Iulius I a ales data în 350 d.Hr. și a fost oficializată în 529 d.Hr., când împăratul roman Iustinian a declarat Crăciunul ca sărbătoare civică. (Există unele controverse în jurul acestei cronologie, iar cercetările în istoria creștină timpurie sunt în desfășurare.)

Data nu a fost o alegere aleatorie. Mulți istorici cred că atât Papei, cât și Împăratului le-a plăcut această dată pentru că a coincis cu sărbătorile păgâne de celebrare a solstițiului de iarnă, care datează de secole. (Solstițiul de iarnă are loc pe 21 sau 22 decembrie, în funcție de an.) Combinarea Crăciunului cu aceste sărbători antice a permis bisericii să păstreze tradiția sărbătorilor de iarnă, în timp ce a reorientat petrecerea pe „noua” religie a creștinismului; multe dintre ritualurile păgâne au fost abandonate în acest proces.

Alegerea unei date în apropierea celei mai scurte zile a anului poate fi, de asemenea, simbolică, conform unei alte teorii. În fiecare zi după aceea, soarele avea să devină din ce în ce mai strălucitor, la fel ca și cum s-a dezvoltat copilul Hristos de la copil la nemuritor.

Ce înseamnă cuvântul Crăciun?

Un mare pas în rebrandingul vechii sărbători a fost să-i dea un nume nou, religios. De fapt, cuvântul Crăciun provine de la Cristes maesse – „Liturghia lui Hristos”, care face referire la tradiția catolică de a organiza o ceremonie de masă specială pentru a-L celebra pe Isus.

Originea Crăciunului: Cum a început Crăciunul?

Astăzi, Crăciunul este atât o sărbătoare religioasă, cât și culturală, centrată în jurul nașterii lui Isus și sărbătorită în întreaga lume. Sărbătorile de la mijlocul iernii, de obicei în jurul solstițiului de iarnă, erau un element de bază al multor culturi diferite. După moartea lui Isus, sărbătorile creștine timpurii s-au concentrat în principal pe răstignirea și învierea lui, așa că Paștele a fost marea sărbătoare creștină inițială.

Cu toate acestea, aproximativ trei secole mai târziu, când biserica creștină a devenit mult mai mare și mai influentă, liderii religioși și politici au vrut o modalitate de a face sărbătorile creștine mai populare, permițând în același timp sărbătorile tradiționale de care oamenii deja se bucurau. Combinarea Crăciunului cu solstițiul de iarnă – chiar dacă însemna să-i dai lui Isus o dată arbitrară de naștere, așa cum am menționat mai sus – a fost soluția.

Pe măsură ce creștinismul s-a răspândit pe tot globul, la fel s-au răspândit și sărbătorile creștine, inclusiv Crăciunul. De acolo, a devenit sărbătorit într-o mare varietate de moduri, pe măsură ce diferite culturi l-au adaptat la nevoile lor specifice.

Cum a devenit Crăciunul sărbătoarea pe care o cunoaștem și o iubim astăzi?

Sărbătorile timpurii de Crăciun combinau un amestec de tradiții păgâne și creștine, rezultând activități care ar putea părea mai potrivite pentru Halloween în zilele noastre: focuri de tabără, schimburi de bunătăți cu trucuri și bacanale asemănătoare Mardi Gras-ului pe străzi.

Crăciunul nu a fost uitat, dar nu a început să-și recapete popularitate până la mijlocul anilor 1800. Două cărți de Crăciun foarte populare la acea vreme — A Christmas Carol de Charles Dickens și The Sketchbook of Geoffrey Crayon, Gent. de la Washington Irving — au portretizat Crăciunul într-un mod cald, prietenos cu familia. Povestirile lor au fost în mare parte fictive, dar au aprins imaginația victorienilor. La 26 iunie 1870, președintele Ulysses S. Grant a declarat Crăciunul drept sărbătoare națională a SUA.

În cei 150 de ani de atunci, americanii și-au creat propria sărbătoare unică a Crăciunului, luând piese din alte tradiții culturale și inventând altele noi. Multe familii au propriile lor tradiții personale de Crăciun, care adaugă un alt strat de sens și bucurie. Există încă o componentă religioasă și mulți oameni participă la un fel de slujbă bisericească fie cu o seară înainte, fie în ziua de, dar majoritatea sărbătorilor de Crăciun din America de astăzi se concentrează pe activități mai seculare. În timp ce 90% dintre americani spun că sărbătoresc Crăciunul, mai puțin de jumătate spun că sărbătoresc din motive religioase, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel