Din cuprinsul articolului
Colesterolul este o subtanță necesară organismului , precum sunt și alți nutrienți esențiali. Acesta are rolul de a proteja unele organe și țesuturi și, în limite normale, este benefic pentru organism. Cu toate acestea, excesul de colesterol poate provoca, într-adevăr, anumite afecțiuni cardiovasculare.
Colesterolul nu este întotdeauna rău. De fapt, ai nevoie de această substanță ca organismul tău să funcționeze în mod corespunzător. Aceste îndeplinește numeroase roluri la nivelul întregului corp și este esențial pentru sănătate. Totuși, este bine să știi ce este colesterolul și, de asemenea, în ce moment nivelul de îți poate pune în pericol starea de sănătate.
Colesterolul este o substanță cu structură chimică de sterol care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. În plus, el se mai găsește și în alimente de natură vegetală, în special semințe și fructe oleaginoase sau uleiuri, explică bioclinica.ro.
Conform studiilor, o mare parte din colesterol este sintetizat de către ficat, iar ce este în exces se depozitează în organism, pe pereții vaselor de sânge, în timp ducând la apariția diferitelor tipuri de afecțiuni. Cu toate acestea, atunci când se află în valori normale, acesta îndeplinește o serie de funcții esențiale la nivelul organismului:
-Îmbunătățește și reglează sistemul imunitar;
-Protejează celulele, favorizându-le capacitatea de a metaboliza și de a produce energie;
-Ajută la sintetizarea hormonilor sexuali, reproducători (estrogeni, testosteron);
-Protejează sistemul cardiovascular și musculatura întregului corp;
-Este responsabil pentru sinteza neurotransmițătorilor, favorizând formarea conexiunilor neuronale;
-Este vital în creșterea, dezvoltarea și cicatrizarea țesuturilor;
-Ajută la sintetizarea vitaminei D3;
-Sprijină procesul de digestie și contribuie la producerea bilei (lichidul secretat de ficat);
-Îndeplinește un rol similar antioxidanților, ajutând organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.
Din cauza faptului că moleculele de colesterol sunt insolubile în apă, ele sunt transportate în organism prin intermediul unor lipoproteine: chilomicroni, VLDL (Very Low Density Lipoprotein), LDL (Low Density Lipoprotein), IDL (Intermediate Density Lipoprotein), HDL (High Density Lipoprotein).
Colesterolul LDL, sau ”colesterolul rău”
Colesterolul înglobat în lipoproteinele LDL este denumit și „colesterol rău”, deoarece transportă grăsimile de la ficat spre toate celulele organismului, în special în jurul vaselor de sânge unde se depozitează, provocând ateromatoza și alte boli asociate sistemului cardiovascular.
Colesterolul HDL, sau „colesterolul bun”
În schimb, colesterolul înglobat în HDL este numit și „colesterol bun”, pentru că împiedică procesul de formare a plăcii de aterom (depozit lipidic), transportând excesul de colesterol înapoi către ficat, unde este procesat și eliminat din organism.
Nivelul colesterolului se poate determina printr-un set de analize medicale. Înainte de a le efectua, este recomandat să nu mănânci sau să bei alte lichide în afara de apă cu aproximativ 9-12 ore înainte.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…